Bilder från juldagarna
På Julaftons morgon bar det av till julfrukost med goda vänner.Sen så kom Emil o släpade med mig till Nattklubben Patricia i Stockholm
Först ville jag inte åka dit o sen när jag väl var där så ville jag inte åka
hem.  Helt sjukt kul natt!Dagen efter så hoppade jag o Emil in i bilen o for till Anja o hennes fina
familj i Järvsö. Här är bilder från gården.


Så härligt att träffa Anja o hennes familj!Anja tog med oss på en tur, jag o Emil ville se vart "Bonde-Janne" bor
o det fick vi :) Längst ner till vänster e hans ladugård.


GOD JUL


Onsdag

I dag så har jag o min fina Maya varit o mjölkat kor. Åkte innan snöplogarna hade vaknat i morse, det var läbbigt halt. Men jag är nog härdad, när man vill mjölka kor så måste man också lära sig att köra bil för det är aldrigt snöröjt innan korna vill bli skötta. Det var lika mysigt som vanligt att mjölka, peppar peppar, inget strulade :)
Nu har Maya blivit julbadad så i eftermiddag ska hon va ledig o mysa med mamma o pappa.
I kväll blir det lilla julafton med familjen hos älskade Syster!  Men först ska ja mjölka kossor igen.
Om jag inte hinner skriva i morgon så önskar jag er en GOD JUL!!!!


                               
 

  Min prinsessa Maya!


Modell för en dag

Nu är jag hemma i Tokstan igen, blir så dålig på att uppdatera bloggen när jag är hemma, men ja ska försöka skärpa mig! I helgen har jag mjölkat UNDERBARA kossor!!!! O firat med födelsedag med släkt o vänner!
I dag så har jag o min älskade syster varit i Stockholm för att vara med på "modell för en dag". Det betyder att man blir "proffssminkad" och sedan fotograferad, kul grej. Syster köpte finfina kort men jag blev för snål... Hoppas syster delar med sig av bilderna så ni kan få se dem, de vart verkligen jättefina på henne, men med en så söt modell så är de ju svårt att misslyckas.

Stockholm var hysteriskt, det var bara att följa strömmen för man hade inte överlevt något annat, typ eller nu överdriver jag, men baar liiiite. Men det var mååånga som ville julhandla just i dag o jag som är en bondtölp pallar inte trycket. Men jag har haft en finfin dag med min söta syster!

"I hope you have the time of your life......" Snurrar på spotify, vet inte riktigt varför men jag fick för mig att jag skulle lyssna på brainpool o green day.... Gammla goda minnen från fjortis tiden :)


Julgröt

 
Oskar, Petra, Helen och Hanna på julgröten


Har varit en mysig dag i dag. Lugn förmiddag med en uppstart av driftsplaneringskursen. Sedan åkte klassen (iallfall delar av den) till Oskar som bjöd på gudomligt gott hemabakat lussefika. På kvällen så var det julgröt med kåren, även det var jättemysigt!!


GrisarSå i dag började äntligen griskursen på riktigt. Jag är verkligen helt lost när det gäller grisar. Vet inte vad jag ska placera vart, hur har de svenska grisarna det? Är det som m

an kan se på filmerna om ett liv som gris? Eller är det som man hör av grisproducenterna att allt är ihopklippt och snedvridet? En blandning kanske?
Vad tror du?

Jag känner bara att jag måste få veta hur de har det i verkligheten, försöker sätta på mig skygglappar för att kunna bilda min egen uppfattning, men det är svårt... Jag bara önskar med hela mitt hjärta att grisarna har ett värdigt liv där de kan leva ut sina naturliga betenden och detta i kombination med en bonde som har tid med sina grisar o tjänar pengar på det. I dagens läge så får bonden jobba livet ur sig, får knappt företaget att gå runt och ändå blir inte bra i alla lägen.

Men det viktigaste som vi bör tänka på är att konsumenten väljer!!! Jag är ju själv vegetarian så jag fick googla på "billig julskinka" för att bilda mig en uppfattning om vad konsumenten får betala för julskinkan i år,  29:-/ kilo. Jag är ju ingen expert på grisar men jag kan med all säkerhet säga att Du som konsument kan inte räkna med att julskinkan som du köper för 29 kr kilot kommer från en gris som har levt ett naturligt liv, fått böka i rikligt med halm, ätit den mat som är klimatsmart, listan kan göras lång, men det som är säkert är att DU FÅR DET DU BETALAR FÖR, men i det här fallet så är det grisen som får betala för våran prisjakt. 

Men vi som konsumenter har en fantastik möjlighet att styra över djurproduktionen, men det handlar om att göra ett medvetet val, på det sättet så kan vi vända den här disskusionen till något större och bättre än vi kunnat ana.

Nu när det närmar sig jul och vi får önska oss gåvor av varann så önskar jag mig en gåva av dig, 
Jag önskar mig att du gör ett medvetet val när du köper din julskinka i år, för min, din och grisarnas skull!!!

Jag vill avsluta med att säga att ingen bonde driver ett företag med en djurproduktion för att vara elak mot sina djur.  En glad gris är ju i slutändan den som ger payback till bonden.

Det var allt för mig i dag!
Tack för din tid!


 


Till min älskade Syster


Lucia


Jag och fina Emma i baren.


I helgen har jag lyckats avsluta mina julklappsinköp, allt är inslaget o klart, känns skönt! Bara ett problem, en helt innehållsbefriad plånbok nu :P Måste hem o arbeta på jullovet!!!

I går kväll så var jag på julinspirerad förfest hemma hos Ulle med blivande bioenergitekniker, agrotekniker, ridinstruktörer, biologer, hovslagare, en livsmedelsteknolog och ett gäng arbetare, en härlig blandning av människor. Efter en mysig förfest så gick vi till "Happy bowl" och bowlade, de är himla kul med bowling faktiskt, men igår hade jag dåligt flyt, kom 4a av 5 möjliga. Grattis Birgitta till vinsten!
Sen var det dans som gällde, bra musik, trevligt folk och bra stämmning!

Glad Lucia!


Ölkorv

Heeeeej!!
I dag är jag glad, vet inte varför, kanske är det julstämmningen som kommer smygandes? Jag har haft en fin dag i skolan med ett givande ledningsmöte ( jag känner mig som en gnällkärring). Lektionerna i dag handlade om produktionsekonomin kring får och lammproduktion, jag måste nog räkna både en och tre gånger om jag ska köpa mig ett gäng får som jag drömmer om... Men de ska ju va min hobby så det måste ju inte gå med sååå mycket vinst eller? Vidareförädling verkar vara enda lösningen om man ska kunna leva gott på fåruppfödning, eller nån nisch av något slag iallfall, päls, ull (till antisar=P ), ölkorvar kanske, de lär ju va bra kilopris på dem eller? Syster o Benna ska ju göra biodynamisk öl så då kan ju ja göra ölkorv, eller är det öl i ölkorv? I min ska det va det iallfall :) Biodynamisk ölkorv av får och en o annan kviga, eller ska nån annan göra det som inte är vegetarian kanske? Jag får väl anställa syster o Benna som proffesionella smakprövare.
Nu är det idolfinal, Heja Erik :)

Ha det bäst till nästa gång! Tnx for your time! Kom ihåg att ge dina familjemedlemmar en kram, jag lovar, de kommer le!

Tävling

Vill ni vara med o tävla klicka HÄR

Julstämmning

Till slut så blev ekonomiuppgiften färdig! Bokslut, resultatbudget, debet, kredit, balansräkning, soliditet, räntebilitet, kassalikviditet you name it, de bara snurrar i mitt huvud nu! Men jag har lärt mig helt otroligt mycket under den här kursen i företagsekonomi, skulle nog klara att sköta min ekonomi och mitt bokslut nu, det känns tryggt!

Häromdagen så satt jag i timmar för att göra julstämmning på bloggen, tycker nog att det blev ganska mysigt till slut. Men jag kan verkligen fastna i det där pillandet med designen, blir aldrig riktigt nöjd.

I morgon ska jag åka tidigare till skolan o titta på luciatåg :)


Tisdag

Har haft en härlig helg hemma i Tokstan. Pluggat, mjölkat underbara kossor och varit på julfest med mina kära vänner. Nu är jag i Skara igen o försöker få ihop skoluppgiften; ett bokslut. Väldigt svårt men lärorikt! Har skrivtorka idag så ja skriver mer en annan dag.

Ett frostigt Skara


Skara i  frost

Nu är jag hemma i Tokstan (södertälje) igen, började längta hem så det kändes som om det var dax att låta bilen rulla norrut. Fy bubblan va mycket olyckor jag såg på vägen hem igår, det var verkligen blixthalka. Hoppas att alla människor klarade sig med livet i behåll!!!!!! Jag körde som en blådåre för att komma hem innan det blev mörkt,, men för varje olycka jag passerade så sänkte jag farten mer o mer, till slut körde jag 70-80 på motorvägen , ganska farlig det också, men det var typ i den farten alla körde. Det är konstigt att det ska ta flera olyckor innan man bergriper hur halt det är. Jaja, jag klarade mig, den här gången oxå, peppar, peppar ta i trä!

Jag är ledig från skolan onsdag och tordag för att jobba med en i ekonomi och bokföring, än sålänge så har jag bara läst igenom uppgiften, suckat och fastnat vid datorn med fotoredigeringar. Det är nu torsdag eftermiddag så jag borde nog sätta igång. Fattar inte vart inspirationen har tagit vägen... Jag kanske redan jobbar på den där robot-gården i mina drömmar?

Nu ska jag stänga av datorn o försöka få nån ordning på skoluppgiften!

Kör försiktigt om du ska ut på vägarna, det är halt, jag har fattat det nu!!!! Var rädd om dig!

Lilly är sinlagd

I dag är jag glad!
Vi hade bra föreläsningar i dag, först så lyssnade vi på en lantmästare som jobbade på Landshypoteket o lånar ut pengar till jord och skogsbruksföretag. På eftermiddagen så gick vi igenom hur E-bokföringsprogrammet Speed Leadger fungerar, det verkar ju busenkelt o bokföra.

När vi var klara i skolan så ringde Lillys nya matte på Gotland!! Åh jag blev så himla glad att höra att Lilly har det bra är dräktig och älskad av sina nya ägare. Alltså för er som inte känner mig så är Lilly en ko, en ko som jag köpte när hon var liten kviga o som sen flyttade till mitt jobb när jag jobbade i ladugården. När min dåvarande chef bestämde sig för att sälja korna så sålde jag mina två flickor; kossan Lilly och kvigan Vera till en underbar familj på Gotland. Lilly flyttade dit i mars och varken hon eller Vera var då dräktiga så de hade en lite oviss framtid, men i dag så ringde Åsa från Gotland o berättade att det går jättebra med både Vera och Lilly. Lilly är precis sinlagd och ska snart få sin andra kalv (hoppas det blir en Lilja).
Åsa hade även många planer för min framtid, hon har en dröm om att lyckas få även mig att flytta till Gotland så vi kan ses oftare, så nu är hennes mission att hitta en snygg karl med tillräcklig många kor för att få mig att flytta till Gotland, får se om hon lyckas, än så länge så hade hon en på gång.

De senaste dagarna så har jag pratat med en rådgivare från Sörmland som tycker att hon har hittat det perfekta jobbet till mig, på en gård med 120 kor, 2 robotar och fria händer. Blir ju otroligt sugen, men nu har jag ju flyttat till Skara för att läsa, känns trist att ge upp det o tvingas börja om igen om jag inte skulle trivas på gården. Men jag saknar verkligen korna just nu så det är väldigt lockande. Jag blir förvirrad!!! Vad tycker Du att jag ska göra, ska jag åka dit o titta eller ska jag bara förtränga det?


Jag och finaste Lilly dagen innan hon flyttar ifrån mig!

RSS 2.0