Dans

Nu har det gått en vecka igen, börjar bli kass på att blogga. Förra veckan avslutades med ladugårdsförmännens riksförbunds årsstämma i Eskilstuna. Det var en supertrevlig stämma med glada människor, mycket sprit, dans, ko-prat och givande årsmöte. Så nu är jag vice sekreterare i riksstyrelsen, ska försöka engagera mig lite i förbundet. Hoppas på att lite mer unga entusiaster ska engagera sig, kom igen nu!!!!!!


Dans,dans, dans och sprit.

Sen blev det lördag och jag tog bilen o for till godset där mina älskade ex bytte däck på min bil, jag slipade rost o lackade... Blev sådär, men förmodligen bättre än innan.
Sen tog jag o Maya en promenad o en glass med finaste Ricardo :)
På kvällen så for vi till Ellen och Hannes där det var inflyttningsfest och Hannes firade sin 30 årsdag. Det blev en jättetrevlig fest i deras fina hus med dans till morgonkvisten!


Hannes och Ellen, kärlek är bara förnamnet!

Söndagen var seg.... Fick till en fika med finaste Gullan, Dingding och fd chefen.Det blir alldeles för sällan!


Underbara Dingding!

I måndags så började sista veckan i biogaskursen. Har vart en himla givande o spännande kurs. Den bästa hittills som vi har läst. Lite sorgligt att det tog slut i dag, känner mig inte fulländad i biogaskunskap.

I tisdags så var jag hos finaste Johan på "förfest" för att sedan gå på Timoteijs Release Party. Vi kom dessvärre när de spelade sista låten, men det vart trevligt ändå, är fortfarande tröööööött!!!

Det var nog veckan so far.. Nu har jag ångest för vart jag ska välja att fira valborg. I Lund, Järna eller Skara?? Börjar bli dax att bestämma snart.

En vecka

Nu är biogaskursen i full gång, jag tror faktsikt att jag börjar fatta hur det fungerar! Det är en salig blandning mellan kemi, biologi, näringslära, ekonomi och politik, men det är ju även byggstenarna i lantbruket så lite känner jag igen.

Under veckan så har vi varit på ett seminarium om Dual fuel till traktorer, vilket betyder att man kombinerar två olika drivmedel till en traktor, tex diesel och gas. Det ligger på tapeten och utvecklas just nu men det kommer nog ta ett tag innan det finns på marknaden, det måste ju vara klokt att producera sitt egna drivmedel på gården?

Vi har också gått in lite mer i ekonomin kring en biogasanläggning. Vi fick i uppgift att göra en ekonomisk kalkyl i excel, åh jag som aldrig pysslat med excel... Men det gick bra, jag har kliat mig i huvudet många timmar men till slut så fick jag i hop en kalkyl som jag tror kommer att fungera! Lämnade in den i dag så nu kan jag bara hoppas att jag gjort rätt.

I fredags så kom finaste Ricardo o hälsade på mig. Vi åkte till Dillö i vänern där Petra hade arrangerat en superfin klassfest för agrotekniker o bioenergitekniker på skolan... Så himla lyckat med grillning, badtunna, sprit och massa underbara människor :)

På lördagen så segade vi, var på promenad med maya, gick ut o åt god grekisk mat och sen blev det kick ass på bio, den var bra, tro det eller ej!

Söndag morgon kl. 4 så ringde klockan o vi packade med oss picknick i åkte till trandansen, surt nog så tog tranorna sovmorgon till typ 7, men vi fick njuta av den vackra soluppgången i väntan på de dansande tranorna. Förra helgen så var det 11 800 tranor räknade men i helgen var det bara 3900... Så nu är de nog utspridda i vackra Sverige.

Har haft en spännande vecka o en supermysig helg...

Trandansen

I morse klockan 5 så jag o sötaste Ullrika på plats vid Hornborgasjön för att studera tranor. Till vår förvåning så fanns då inte en enda trana, men det kryllade av svanar. Jag hade fått tips om att åka dit i gryningen för att se tranorna flyga in, den teorin stämmde! Vid 5.30 så kom de första tranorna inflygandes och sdan kom det bara fler o fler, till slut så var svanarna bortskuffade till ett hörn av åkern o tranorna vräkte ut sig. De dansade och gapade! Vilken upplevelse, har ni inte sett det så göööööör det!!!!! Lite bilder från morgonen kommer nedan:Jag blir så mörkrädd i bland....

 Vi som gillar lokal & närproducerad Mat & Dryck!
              Gå med i LRF:s facebook grupp! // Red.
              www.facebook.com
 
2 personer gillar detta.
Lilian Berglund Wallin
Lilian Berglund Wallin
LRF som köper in giftigt foder till våra kossor och grisar !
Magnus Holmberg
Magnus Holmberg
- Full koll Lilian? LRF köper knappast in foder.
Sandra Lindberg
Sandra Lindberg
Åh herregud.."köper in giftigt foder" :(

Detta är alltså kommentarer till en uppmaning från facebookgruppen "vi som gillar närproducerad mat & dryck" att man ska gå med i LRFs grupp.

Låtar från förr, underbara minnen....


Underbara älskade


Underbara älskade hundJag o Maya var på en härlig morgontur... Jag hade dessvärre lämnat in kameran i stugan igen när maya bestämde att vi skulle gå o bada, eller inte VI utan HON skulle ta sitt första dopp.... Jag är lite mer lagd åt badkrukehållet än vad Maya är. Nu ligger hon o sover inbäddad i ett stort varmt duntäcke o mår som en prinsessa. Underbara älskade hund!

Globaliserande marknad

Svensk mjölk och köttsproduktion konkurrerar på en allt mer globaliserad marknad. Med annorlunda geografiska grundförhållanden och strängare regler på djurskyddet så kommer den svenska animalieproduktionen inom en snar framtid vara en skugga av vad det en gång varit. Ju hårdare prispressen blir desto högre krav blir det på rationalisering och effektivisering vilket i många länder leder till sämre smitt och djurskydd.

Genom Sveriges geografiska och klimatiska förhållanden så skulle produktionen därför behöva bli lite mer effektivare än den globala medelnivån för att kunna konkurrera på lika villkor.  Men regelverket i Sverige trycker tillbaka producenten, det är inte lagligt i Sverige att driva produktionen på ett sådant sätt att vi skulle vara effektivare än den globala medelnivån.  Det är ju strålande, i Sverige produceras kvalitetsprodukter, men hur länge till?

Vid inträdet i EU så var Sveriges självförsörjningsgrad av nötkött nära 100% och ligger i skrivande stund på under 50%. 2008-2009 var extremt tuffa år för den svenska mjölkproduktionen, med höga foderpriser och låga mjölkpriser så var det många som fick lägga ner, men kostade mjölken mindre i butiken? Vart tog pengarna vägen? Jag kan radda upp mängder av liknelser, poängen är att den globaliserade marknaden leder till osunda marknadsvillkor.

Men vad är då skillnaden mellan den globala medelnivån och de svenska förutsättningarna?

I Sverige så har vi till skillnad från många länder ett beteskrav, de svenska nötkreaturen ska ut o beta på sommaren både ur djurvälfärdssynpunkt och för att hålla de svenska markerna öppna.

Att använda antibiotika i förebyggande syfte är långt restriktivare än vad det är i många andra länder. Det har inneburit stora fördelar för folkhälsan och mindre problem med resistenta bakterier i Sverige.

Vi har bekämpat t.ex. salmonella som dödar i genomsnitt 5000 personer/ år i Europa, detta har gett Sverige en extremt låg förekomst av dödsfall.

Grisarna i Sverige måste ha sin svans kvar, i andra länder amputeras den för att undvika att djuren biter av varandra svansarna (det gör dem pga. Stress)

Behöver jag säga att bonden betalar för dessa mervärden utan att få merbetalt?

 

Alla dessa krav som ställs på den svenska lantbrukaren är klart positiva för djurskydd, humanhälsa, livsmedelssäkerhet , de öppna landskapen och ur miljöperspektiv.

Men allt detta goda och bra kostar pengar. Fortsätter vi som hittills så kommer den svenska animalieproduktionen antingen att bryta lagar och regler för att överleva eller också tvingas lägga ner produktionen.

 En sista utväg vore att ställa samma krav på det vi producerar som på det vi importerar!

 ”Det är möjligt att detta vid en första anblick kan uppfattas som en otillåten inskränkning av den närmast heliga regeln ”om den fria rörligheten av varor och tjänster” inom Europa. Men att ställa samma krav på det som vi importerar som det som vi själva producerar innebär ingen slakt av denna ”heliga ko”- på sin höjd innebär det att vi sätter en grimma på henne för att hejda hennes okontrollerade och högst osunda skenande inom livsmedelshandelns område”
Per E. Falk

Skrivet med inspiration ur Per E Falks motion till LRs stämma 2010.Vår


Biogas och komagar

Nu har jag börjat en ny kurs i skolan, i biogasproduktion. Än så länge så är det otroligt spännande!!! Kommer mer o mer fram till att en rötningskammare i en biogas anläggning är väldigt lik en ko-mage, o jag som är en fodernörd blir genast faschinerad.

Nu har jag åkt hem till tokstan igen för att sköta finaste kossorna över påsk. Ni skulle träffa dem, de är verkligen sååååååååååååå underbara, kan inte beskriva i ord vilken kärlek de ger.

Dax o nanna kudde för i morgon ringer klockan 04.45.... Har tappat vanan o gå upp tidigt nu när jag pluggar.

Glad påsk!!!!


Underbara älskade Ebba.....

RSS 2.0