Bra ko auktion



I går så åkte jag, Markus och Eric ner till Bra ko auktionen i Skåne. Där skulle 45 exlusiva avelsdjur auktioneras ut. På plats så träffade jag finaste Emil! Det blev en spännande auktion, något segt innan det kom i gång. Snittpriset/ djur blev till sist 29 000:- Men mina favoriter blev desto dyrare. Min absoluta favorit Attention såldes för dagens högsta bud 139 000:-. Jag hade inte den plånboken med mig, men drömma är ju gratis!
Mina andra favoriter som var besläktade med Sveriges vackraste ko (enligt min mening) Hoffs Roy Rhonda, Rhonda är deras Moster. De var dessutom i andra led efter en annan favorit tjur Drake... Dessa små damer såldes för 45 000:- respektiva 36 000:- se bild ovan. Hade inte ens den plånboken med mig... Men jag hade iallfall en trevlig lärorik dag!!

Lyssna och lär om hur sockret blir till....


Det regnar kor, kanske världens bästa låt....



Har mailat med Lilly och Veras kära ägare, de sköter sig och mår bra, känns skönt att veta.
För er som missat det, tror förvisso att alla som känner mig vet vem Lilly är, men iallafall, Lilly och Vera var mina två fina kor som jag sålde till en fantastisk familj på Gotland. Då o då hörs vi så jag får veta att de har det bra.
Nu börjar jag längta tills vårsolen börjar skina så jag kan ta en semestertur till Gotland o kramas med Lilly o Vera.
 

Maya fyller 12 år i dag






I dag fyller min älskade prinsessa 12 år! Jag är evigt tacksam de högre makterna för varje dag jag får tillbringa med min underbara hund. Jag önskar att vi har många långa år kvar tillsammans! En bildeserie från Mayas senaste år:

  


 


 

 

    

Min vecka

Nu är det en vecka sen jag skrev om om min vardag, här kommer min vecka i korthet:
I lördags så var jag o Maya ute på en lång härlig promenad, vi gick nästan vilse o virrade runt i skogen... På kvällen så gick jag och sötaste Ulle ut på krogen o kollade på melodifestivalen på storbildskärm (det var bara vi där :P) Senare under kvällen o natten så spelade ett schlagerband underbara klassiker, det var en kanonkväll!

Under söndagen så blev det mest studerande, jag var lite hängig och snuvig så det blev inte många knop gjorda.

På Måndagen så var jag och Malin och  tittade på gården som behöver hjälp med avbytarturer, en helt underbar liten gård där jag kommer att stormtrivas, hoppas att de trivs med mig också på onsdag ska jag dit o skolas in, jag läääängtar! På kvällen så åkte jag, Helen och Petra till Markus gård o tittade på hans fiiina kor och åt goda semlor.

Tisdagen bestod av en tripp till Torsö där jag träffade min grupp som jag skriver ett Fårarbete med. 

På onsdagen så var det ledningsmöte med skolans ledningsgrupp och efter det så hade jag utvecklingssamtal, insåg att om jag ska läsa alla kuser som jag planerat att läsa så är jag snart klar med min utbildning... Mycket att fundera på vad gäller upplägget och val av kurser. När jag kom hem så var jag hängig, däckade på soffan på stört.

I torsdags så var det hemgång till Tokstan. Först lämnade jag in bilen till väääärldens bästa bilverkstad i Eggby, de bytte dammasker på drivknutarna och bjöd på kaffe o kaka.

I fredags så pluggade jag järnet på förmiddagen så jag har kunnat stänga av studierna över helgen. Sedan så bjöd mor och far på lunchbuffe på en mongolisk restaurang. Jag blev proppmätt. På kvällen så var jag hos min älskade syster o svåger, åt hollänska pannkakaor med dem, finaste Tomas och Jakobs barndomskompis från holland.

På lördagen så fick jag träffa de efterlängtade kossorna, det var en del strul men i det stora hela så var det en underbar dag med världens bästa kossor! Somnade gott efter middag, melodifestival o lite vin.


Maya har inte tid o prata efter att hon öppnat presenten med grisöron -UuUUUääääkkk!

I dag så har jag ställt klockan (fast det är söndag) skottat fram bilen som jag körde fast i går kväll, bakat tårtor och sedan avnjutit en lång härlig fika med goaste Pernilla. På eftermiddagen så blev det kalas för min älskade Maya som fyller 12 år på onsdag, hon är nu spyfärdig efter allt godis hon har satt i sig! Men lycklig!
Jag och min barndomskompis Ricardo var ute på en långpromenad med Maya och smidde planer om en framtida resa till Indien eller Costa Rica, jag ska jobba järnet i sommar o börja spara för om ett år så ska vi åka bort i 5 veckor! Jag längtar redan!


KRAVs film "Ett riktigt liv som gris"

Vill du se filmen med snuttar ur en KRAV gris liv klicka här

Petras stall








 


(klicka på de små bilderna så blir de större)

Fick i uppgift att fota lite stallbilder till klasskompisen Petras stallhemsida. Här är några av bilderna.

Ko abstinensen gör sig påmind














I går var en fantastisk dag som innehöll två ladugårdsbesök. Först var jag för att kolla på ett jobb i en ladugård med 15 välskötta kor och deras rekrytering. På kvällen så åkte jag, Petra o Helen till Markus o tittade på hans fina besättning. Det blev ett trevligt o lärorikt studiebesök! Markus har väldigt fina kor o detta beror förmodligen på hans avelsintresse och koll på djuren. En glimmrade besättning!

Jag var bara så otroligt glad igår, berodde nog på att jag fick andas in lite ko lukt o träffa engagerade bönder. Funderade på om det här med utbildning är min grej, jag ska ju jobba med kor, bosätta mig i en ladugård, det är ju där jag trivs bäst o kan va mig själv!

Spännande inlägg på en av mina favvobloggar

Med överskriften  “Skit i orden KRAV och Eko och tala hellre om faktiska effekter på hållbarheten” så beskriver Gunnela vad som sades på Naturskyddsföreningen, på KSLA:s seminarium: Vägar till hållbarhet i fredags Klicka här för att läsa hela inlägget!

Ack högaste himmel


Dina rosenröda kinder, din sockersöta mun, har lagt på mitt hjärta en börda så tung...
Var min favvolåt när jag var fjortis, insåg just att jag saknat den!

Love it, Saleman al Fakir



Blir det vinnaren? Jag bara älskar hans utstrålning!

Grisavel

Jag beger mig säkert ut på djupt vatten men attackera mig om jag tänker snett. Jag blir alltför ofta rädd för vart vi är på väg med dagens djurindustrier.

För mig så känns en uppfödning av KRAV grisar som ett fint sätt att föda upp grisar. Men då jag försöker lära mig mer om de olika systemen så förstår jag att även KRAV grisen har sina problem. Ett större antal ledinflammationer bland annat. 

Pratade med en grisproducent om det, han menade på att dagens gris tex pigham är framavlad för sin uppgift, att stå still i en box, växa så fort som möjligt på så billig uppfödning som möjligt. Den är därför inte avlad för att röra sig, inte avlad för att klara ett liv som utegris. 

Men är det inte meningen enligt djurskyddslagen att vi ska föda upp djuren efter deras naturliga behov? Föder vi upp grisarna efter deras naturliga beteende i dagens stallar och system? Ska vi avla djuren så specifikt för att den ska klara sig i systemet som inte är naturligt för grisen? Får vi till slut en gris som inte klarar av att utföra sina naturliga beteenden? Det är självklart viktigt att försöka avla fram en frisk,produktiv och hållbar gris, men ville bara slänga ut en tankeställare.

Ska grisen anpassas efter konsumentens krav på billigt livsmedel eller finns det en väg att gå för att ge konusmenten förståelse för att djurens välfärd kan hänga ihop med prislappen på produkterna?


Min vecka

Får en del önskningar om att jag ska skriva om min vardag. Har tappat bort det lite i skriverier om de saker som engagerar mig. Men nu kommer en veckorapport:

Veckan började med två dagars föreläsningar i kursen om grisproduktion. Som jag skrev lite då så var det tunga dagar med mycket teori men grymt spännande.

På onsdagen så fick jag kompensera Maya med mitt dåliga engagemang i början av veckan så vi var ute o lattjade o snön, gick på härliga promenader och satt i soffan o bara myste. Jag blev tokförskyld under tisdagskvällen o det håller i sig än i dag.

På onsdagkvällen så var det dax för en kvällsföreläsning i fårkursen. Det var väldigt spännande, en föreläsare från VäxtRÅD Sörmland/Östergötland berättade om vallodling till lammproduktion. Jag lärde mig massor om vallproduktion och det passade jättebra eftersom jag snart ska ha en praktik om vallodling, behöver lite kött på benen. När han pratat klart så kom en representant från Håkantorps slakteri o ville ragga nya kunder. Även han höll en spännande föreläsning, ända tills han började prata om att utreda om han skulle börja med Halal slakt.

Under torsdagen så for jag o klasskompisen Clara iväg till gymnasiet i Tidaholm för att representera Biologiska yrkeshögskolan. Lite fel forum för våra utbildningar, dåligt intresse både för BYS och SLU men det var en trevlig dag ändå. Sedan var det hemmastudier som gällde både tordag em och hela fredagen. Men det är väldigt lätt att fastna framför datorn, borde skriva ett schema åt mig själv så jag tar tag i mitt liv. Under fredagen så ringde avbytartjänst igen o bokade in ett möte på måndag för att kolla om jag passar att jobba som avbytare på en gård i närheten, ska bli jättespännande. Vore ju underbart att träffa lite västgötakor!

I dag är det lördag o jag ska nu släcka ner datorn för att läsa och lära mig mer så jag kan skriva min rapport om grisarnas hälsa. I kväll bär det av till krogen för dans och snack med trevligt folk.


Jag och min underbara prinsessa

Ansvar

Tjatar vidare om de härliga texterna som jag läser innan jag somnar.
Tycker att den här texten säger mycket om de diskussioner som hålls här på bloggen och i våran omvärld.
Hur lätt det är att skylla på någon någon annan eller att bara se förbi saker som är jobbiga att kännas vid.
Även om vi inte kan ta ansvar för allt som händer i vår värld så kan vi söka de svaga länkarna o stötta dem på det sättet vi kan o känner oss kapabla till.
För min del så stöttar jag grisarna. Jag försöker att se de svaga länkarna som gjort att djurrättsalliansen funnit så vidriga bilder från svenska stallar. Jag försöker lära mig mer från båda sidorna. Men i slutändan så är det den svenska grisen som får mitt stöd och mitt engagemang i debatten. För grisen är den svagaste länken, den som inte kan tala för sig själv och som får betala våran dåliga kommunikation!



Ansvar

"Att ta ansvar är att använda sig av sitt mod.
Det är orimligt att känna ansvar för att allt som händer här i världen, däremot ansvarar vi alltid för hur vi väljer att reagera på det som händer: Vi kan välja mellan att ta händelsen på allvar eller försöka skylla på omständigheterna eller någon annan.
Vi kan välja att lära oss något eller gå opåverkade därifrån.
Att bära ett ansvar är inte detsamma som att vara lojal.
Lojaliteten bygger på att man håller sig till regelboken och gör det man blir tillsagd.
Att ta verkligt ansvar är i stället att ställa sig på den andres sida och hjälpa till att förbättra den värld vi båda lever i.
Ett ställningstagande som kanske inte alltid uppskattas i "de egna leden" men som i slutändan skapar starkare och personligare möten.
 "

Citerat ur boken "Om värdskap" Kolla in hemsidan



Personlig avveckling

En vacker mening från min bok, den turkosa kostymen:

"Vad den här världen behöver är många gånger personlig avveckling istället för personlig utveckling. För någonstans där inom oss vet vi nog lite till mans att vi inte är världens centrum hela tiden, varken du eller jag. Däremot är det viktigt att lära sig att kunna undvika sitt "jag", tro på sig själv och ge morgondagen till någon som behöver den bättre."

Jan Gunnarsson

Kolla in det goda värdskapets hemsida klicka här

 

 


Grisbonden VS Scan

Måndag och tisdag har varit fullspäckade i skolan. Griskursen som jag läser är ju på distans så under 3 tillfällen 2 dagar varje gång så har vi föreläsningar o då ska vi lära oss allt!
För mig som inte kan något om grisar från början så blir det extra kämpigt, trots att jag läst på innan om det föreläsngarna ska handla om. Men det är "grymt" spännande med grisar.

Under hela föreläsningen så vilar den röda tråden om djurens välfärd och hur man ska leva upp till den, alla grisproducenter vill ju så väl.

En sak som skrämmer mig är hur kort navelsträngen är mellan grisproducent o slakteriet. I går så beskrev producenterna hur de sitter fast i sina kontrakt till slakterierna. Man bokar att djuren ska hämtas då de är slaktmogna, slakteriet dyker inte upp förrens 2-3 veckor senare o hämtar djuren, detta ger en överbeläggning på gården efterssom grisarna växer. Men sen kommer diskussionen, vad händer om djurskyddet dyker upp? Vems ansvar är det? Vart ska bonden göra av sina grisar? Han får inte sälja dem till någon annan eftersom han har kontrakt med Scan, men han kan inte hålla en god djurvälfärd när Scan inte håller det dem lovat.
Det är helt olikt kobranchen där man mer o mer ringer o förhandlar med slakterier o skickar dit de betalar bäst eller den som hämtar först.

Här ligger ju en stor djup djurrättsfråga, men vems ansvar är det? Vad ska bonden göra?


Under våren arrangerar Djurens Rätt Stockholm en föreläsningsserie

Vill göra lite reklam för en spännande föreläsningsserie, tror att den kan intressera både konsument och producent. Du behöver inte vara medlem i Djurens rätt för att delta!

Hur ser de system och rutiner som används i livsmedelsindustrins djurhållning ut och på vilka sätt krockar de med djurens naturliga beteenden, behov och intressen? Om detta handlar föreläsningen den 11 februari. Liksom om Djurens Rätts arbete inom området djuren i livsmedelsindustrin och om vardagen ur djurens perspektiv.

för program klicka här


SVT om rekordförsäljning av ekologiska livsmedel:


Äntligen, KRAV

Äntligen har kontrollorganet KRAV börjat fundera och jobba fram nya regler kring klimatpåverkan.

Mitt förtroende för KRAV har tidigare minskat en aning då jag tycker att de inte hängt med i klimatdebatten. Hur kan det vara ok att fodra ekologiska kor i Sverige med soja från Kina tillexempel, för mig klingar det helt fel då det transporteras i onödan, vi har bra proteingrödor även i Sverige.
 Hur kommer det sig att man på hösten i Sverige hittar svenska konventionella äpplen i affären medans de ekologiska äpplena är transporterade från Argentina? Vad ska jag välja? Vilket äpple är mest ekologiskt? Vilket äpple har påverkat klimatet minst negativt?
Jag väljer det svenska äpplet! Men jag vill inte behöva välja det, inte under säsongen då det kryllar av äpplen som ingen hinner ta hand om. Till viss del beror det självklart på handeln och priserna, men jag tycker att det även är ett ansvar som grundar sig i KRAVs regler.


Men nu har man äntligen börjat titta på regler som ska ta hänsyn till att effektivisera och minska energianvändningen och ställa krav på en övergång till förnybara energikällor. Reglerna syftar också till att minska utsläppen av växthusgaser vid gödselhantering och produktion av foder samt att hålla djuren friska eftersom de då är mer klimateffektiva.

Djurhållningen revideras 2010, växtodlingen 2011 och förädlingen 2012.

För att förtydliga att KRAV innehåller mer än tidigare så har man valt att göra en ny logga...


 
Before                  and                     After

Biodynamiker

I dag har jag haft en lunch date med Ulle och Mattias. Så otroligt trevligt o givande. Vi alla tre brinner för ogiftat lantbruk, GMOfritt, klimatpåverkan, djurrätt, småskalighet.... Så härligt att träffa folk med samma funderingar som jag själv, jag blev så himla glad.

Å de roligaste av allt, fick veta att Mattias är en blivande biodynamiker om allt går hans väg. På något sätt så får jag för mig att fler o fler lägger om till biodynamisk för att tjäna pengar, men Mattias, han tror på hela konceptet o tror att småskalighet, kretslopp och obesprutad mark är det enda sättet för oss att klara oss i framtiden, back to basic, jag kan bara hålla med honom. Så 100 ha mark i Skara ska bli biodynamisk, jag kan bara säga grattis!

Nu ska vi planera en studieresa hem till vackra Järna för det är så stort intresse!


logga lånad från
demeters hemsida
Kontrollorganet
för biodynamisk
certifiering.

Religiös slakt..


Min kära kompis Sara lämnade det här klippet i mitt inlägg om religiös slakt, även fast den är från 2007 så handlar det om ämnet som just nu är på tapeten. Kan ju säga att mitt förtroende för Fredrik Reinfeldt sjönk en smula.

Läste i LAND lantbruk från den 29 januari, mycket spännande ledare här kommer lite klipp:

"I Svenska Dagbladet visas bilder av hur ett nötkreatur slaktas rituellt på ett österrikiskt slakteri. Det försvarslösa djuret stängs in i en trumma, huvudet fixeras bakåt med en bygel. Sedan snurras trumman så djuret hammnar på rygg innan halsen skärs av ner till ryggraden. Skräcken och smärtan hos djuret kan vi bara föreställa oss."

"Det kött som inte kan säljas som koscher eller halal saluförs som vanligt kött- även i Sverige."

"När det gäller en annan religiös motiverad sedvänja hos en miniriotet- omskärelse av små flickor- är vi långt mer fördömande i Europa. Däremot backar ofta svenska medier för att berätta om den rituella slakten, säkert av rädsla att det ska uppfattas som utslag av rasim. Heder åt svenska dagbladets Henrik Ennart som grundligt belyst ämnet"


Driftplan

Äntligen är driftsplaneringskursen färdig!! Det gick över förväntan i dag att redovisa! Vi räknade på om våran klasskompis skulle lägga om sin konventionella mjölkproduktion till ekologisk produktion, svaret blev, JA, det ska hon, undar bara vad hon väntar på!!

Spännande dag med väldigt intressanta redovisnagar från hela klassen!

Religiös slakt:










Trailer till Food Inc.


Vad vill grisen? Kommentarer:

Vill inte att ni ska missa dessa kommentarer på min stora fundering om Vad grisen vill om grisen själv får välja.
Som publicerades 29/1.
Först en återblick från inlägget:


VAD VILL GRISEN?

Känner att det är dax att bygga vidare på grisdebatten:

På diskussionsforumet för den kurs som jag läser, "högre kurs i grisproduktion" så finns just nu en väldigt spännande diskussion:

Om grisen skulle få välja hur den skulle ha det, vad skulle den välja då? Vem har bestämt att en djupströbädd är bättre än ett betonggolv, att en storbox med många kompisar och mycket konkurrens är bättre än en ensambox? Vem har bestämt att det är bättre o va ute i ett hyddsystem än att vara inne i ett stall?

Vad skulle grisen välja och vem har svarat för grisen?

När jag först läste diskussionen så var det ju självklart för mig, men ju mer jag funderar desto svårare blir det!

Vissa saker är kanske uppenbara och i många fall kan nog en vaken djurskötare med djuröga avgöra vad som är bäst för den enskilda grisen, men det är en spännande diskussion!

Vad tror du? Vem bestämmer var grisen har det bäst?
Inlägget skrivet: 2010-01-29 @ 22:53:38


Kommentarer





Postat av: Sara "Tiger" Andersson

Jag bestämmer att grisar har det bäst ute. För det skulle vi alla ha om vi bara såg till att ha det som krävs ute!

2010-01-30 @ 08:25:05
URL:
http://tiger.blogg.se/









Postat av: moryn

vilka jobbiga frågor... det är ju nästan omöjligt att veta... Det vore ju bra om alla grisarna var som BABE...

2010-01-30 @ 10:40:12
URL:
http://moryn.blogg.se/









Postat av: Sylvia

Vi är mer lika grisarna än vi tror! Tänk hur du själv vill ha det! De enda skillnaderna är att de har ett tryne (vi har händer) och kan inte svettas. Vi människor är väldigt duktiga på att svettas.

Om jag var gris:

Jag vill ha frisk luft och gott om plats. Jag vill vara inne mest och ute när det är fint väder. Jag vill inte bo i en hydda för där är det ofta (tyvärr) dåligt ventilerat, höga dammnivåer och mycket CO2 när många grisar sover. Dessutom blir det trångt när alla ska ut samtidigt. Det tycker jag är stressande. Ni vet hur det är i stockholm i rusningstrafik!

Jag vill göra saker tillsammans med mina kompisar. Det betyder att jag vill ha tillräckligt med plats så vi kan sova alla samtidigt, äta alla samtidigt och roa oss alla samtidigt. Det som roar mig mest är att gå på upptäcksfärd och söka efter mat. Båda dessa sysslor genförs genom att jag biter och bökar runt med mitt tryne. Jag använder min mun på samma sätt som små bebisar gör för att upptäcka sin värld.

Jag vill kunna äta mig mätt, men jag vill ha näringsriktig kost. Det betyder att jag vill ha tillräckligt med mat, men inte nödvändigtvis fri tillgång. Det får gärna ta tid att äta den.

Jag vill vara nära min kompisar, men kunna gå undan de jag inte gillar. Detta beytder att jag vill ha flera rum och gott om plats. Ibland kan det vara svårt ute för det är så öppet att man inte kommer undan även om man springer. Jag vill komma utom synhåll.

Jag kan inte svettas och därför vill jag kunna blöta ner mig när jag är för varm. Jag blir för varm när det är mellan ca 16 och 33 grader beroende på om jag är en stor slaktgris eller nyfödd spädgris. Min mamma som producerar mjölk tycker det är varmt ännu tidigare. Annars vill jag under inga omständigheter blöta ner mig!! Ute med väta är INTE kul om det är kallare än temperatuerna ovan! Tja, du kan ju lägga täcke på mig som de fina tanterna gör med hundarna i stan... haha hur skulle det se ut?!

Jag vet att allt mitt bajs måste tas om hand. Jag vill inte vara en miljöbov! Även om det inte stör mig personligen så vill jag inte bajsa ute om inte min bonde kan så något som kan ta upp växtnäringen efter att jag gått ute en sommar.

Om jag går ute på hösten/vintern/våren kommer jag att bajsa ute och då är risken att massor med näring åker med vårfloden ut i vattendragen direkt. Det tycker jag är oansvarigt. Dessutom vill jag inte vara ute så mycket under den perioden. Eller, fina (torra!) vinterdagar kan det vara skoj att leka i snön, men sen vill jag in och värma mig igen.

Om jag bor utomhus eller i oisolerade stall behöver jag mer mat också. Dess värre blir jag dyrar då. Kanske någon inte vill ha mig då? billigare med industrigrisar. Jag tror jag offrar snöbollskriget mot en djup ströbädd i ett varmt stall. Jag leker lika bra i den! och bonden värmer ju bara lagom mycket för det tar för mycket energi att värma och jag vill ju ändå bara blöta ner mig då. Vintertid mår jag jättebra inne!! Det är sommartid som ventilationen inte brukar räcka till. Det är då jag önskar att jag hade en balkong att gå ut på för där skulle jag kunna duscha mig också utan att jag blöter ner i sängen.

Det allra bästa jag vet (när allt annat är i ordning med mat, vatten och vila) är att böka. MEN det är vikitgare för mig ATT böka än vad jag bökar i. Jag vet att det finns många kreativa bönder. Det som behövs är en märkning i butiken så att konsumenterna kan se att jag är en bökegris (jämför sprättägg). Då kanske det kan finnas en möjlighet för min bonde att ge mig en plats att böka i (han ger mig ju allt annat jag behöver). Det skulle vara bättre än balkongen om jag var tvungen att välja!

Tack för ordet!!
GRYMT


2010-02-04 @ 13:46:10 






Postat av: D-Grisen

ett bra inlägg, men jag ifrågasätter grisens behov av att gå undan o utom synhåll från de övriga grisarna de "inte gillar". Så fungerar det inte.

2010-02-07 @ 10:00:19







Postat av: Kina Keller

En god vän till mig har grisar. Så som de har det, så önskar jag att alla grisar skulle ha det!
Dessa grisar har ett stall att vara inne i med ströbädd och de kan själva gå ut om/när de vill.
Ute finns ett rejält vindskydd med halm där de kan vara när de vill.
De går tillsammans när de vill och de går undan när de vill det.

2010-02-09 @ 19:52:49



Bloglovin

Följ min blogg med bloglovin

Släktforska på SRB



Min kära klasskompis Boel är med som representant från SRB föreningen.
Det är hon som tappert var handledare för släktforskningskvällarna.
Kul intiativ!!!

Mayas helg hemma i Tokstan


På lördags morgonen kl 5 så väckte mamma mig o tyckte att vi skulle
åka till ladugården. -Hallå, gå upp mitt i natten för att åka till ett gäng
odrägliga kor??? I bland undrar jag hur mamma tänker, men ja vill
ju inte missa något så jag hoppade tappert upp ur sängen, -puuh.
Väl där så blev jag pigg, de e ju kul att springa lös, o va mycket bus
man kan hitta på när mamma mjölkar korna, hon har ju ingen koll på mig.
På bilden ser ni mig bevisa för mig mamma att jag faktiskt inte är så
stel o senil som hon säger, ja e faktiskt en jättepigg 12 åring (snart).






Sen åkte vi till min snälla moster Madde o gick ut på promenad.




Det var kul, men mamma tyckte att jag skulle ha mitt täcke på mig -PINSAMT!
Men ganska skönt, det var ju -18 grader.



När vi kom hem från promenaden så kastade mamma ut mig i snön,
hon tyckte att jag var söt när jag låg halvt dränkt i snön, men jag blev sur!



Men det är ju ganska mysigt med snö ändå!



Så skönt att rulla runt så snön yr....


Sen var det söndag igen o vi skulle gå upp mitt i natten för att åka till
de där ko-kräken igen. Så var vi till min älskling Martin o åt frukost,
jag fick äckligt torrfoder o alla andra fick goda mackor :(
Sen åkte vi till Säby o mamma satt o kacklade ett tag o åt något gott
som jag inte fick smaka -igen. Jag fick ligga på golvet o sova. Tur
att den där lilla människa inte va vaken för den är ju inte som stora människor,
men jag tycker om den när jag får godis.


Mamma tyckte att jag luktade ko -konstigt mamma, när du släpar
med mig ut i en ladugård. Så hon lyfte ner mig i badkaret o
schamponerade mig, just då tyckte jag inte om min mamma nånting.
Men sen blev jag torkad o de är ju mysigt, särskilt i öronen.


Visst är jag söt?


När jag var ren o fin så kom det en massa folk på besök, min mormor
fyllde år, grattis mormor. Jag hade jättekul, så roligt att träffa släkten, särskilt
mammas farmor, hon är bäst!!!


Många snöhälsningar från Maya

Ps. snart fyller jag tolv år, då vill jag ha mycket godis!

Walls of glass

Fotoutställningen Walls of glass  som Umeå bibliotek skulle visa blir inställd med motiveringen att barn inte skulle klara av att se blod... Men är det inte verkligheten??


En tankeställare...

Spännande studie om att spruta gift på maten vi ska äta:  Klicka här


"Forskare vid institutionen för ekologi vid SLU i Uppsala har tillsammans med åtta andra universitet i Europa visat att en fördubblad avkastning i jordbruket innebär att hälften av växtarterna och en tredjedel av jordlöparna och fåglarna försvinner från odlingsmarken. Forskarna fann dessutom att den biologiska kontrollen av skadegörare försämrades, mätt som antalet utplacerade bladlöss som åts upp av sina naturliga fiender. Alla dessa minskningar var starkt kopplade till användningen av bekämpningsmedel"

– Vi tror att det behövs en storskalig förändring av jordbruket, i riktning mot en minimerad användning av pesticider, för att behålla rikedomen av arter i jordbrukslandskapet. Då kan vi också göra det möjligt för naturliga fiender att kontrollera växtskadegörarna, avslutar Jan Bengtsson


Sveriges konsumenter vill ha skärpta kontroller!

Åh jag blev så glad i dag när jag läste Sveriges konsumenters pressmeddelande från 25/1, klicka här för att läsa.

"Sveriges konsumenters representanter vill ha skärpt kontroll från staten, garantier från köttbranschen, från handeln och restaurangbranschen. Och på det sättet ökade möjligheter för konsumenterna att göra skillnad"

Äntligen leder den här "grisskandalen" till något vettigt! Jag hävdar ju i flera inlägg att du som konsument kan göra skillnad och det står jag för, men de som kan göra ännu större skillnad är ju handeln, i mångt o mycket så styr de ju priserna till bonden, men läskigast av allt, de styr vad vi ska handla, genom lockpriser och vildeledande reklam osv.

"– Handeln måste ta ett större ansvar, deras ensidiga prisfokusering ökar risken för överträdelser i

tidigare led, säger Jan Bertoft. Nu måste det bli ett stopp på djurplågeriet! Vi vet att många

konsumenter inte vill bidra till att djuren lider. Ge oss därför möjligheten att kunna njuta av den mat

vi äter med gott samvete!"

                                 Vad kan konsumenterna göra?

 

  • Välj ekologiskt och annat kött som certifierats av oberoende organ.
  • Våga fråga i butiken om hur djuren fötts upp och slaktats.
  • Fråga även på restaurangen var köttet kommer från. förpackningarna).
  • Maila din oro och dina frågor till företagen (adresserna finns på hemsidan) och
  • Ska du äta kött – ät mindre och ät kött från djur som mått bra. Det vinner även klimatet på.




RSS 2.0