Djurrättsalliansen får årets ProVoka pris

Årets ProVokapris tilldelas djurrättsalliansen, läs artikeln:  Klicka här . Priset, årets provikation tilldelas kampanjen "Ett liv som gris"   med syfte att förbättra samhället till det bättre.

"För ett lysande, kyligt och långsiktigt arbete – utan inslag av våld – som upplyst och påverkat samhälle, bransch och politiker på ett sätt som medier och myndigheter misslyckats med, eller kanske inte ens ville."Citat från Birger Schlaugh, en av prisutdelarna, från hans blogg.

Grattis till priset!!!

Vad vill grisen?





Känner att det är dax att bygga vidare på grisdebatten:

På diskussionsforumet för den kurs som jag läser, "högre kurs i grisproduktion" så finns just nu en väldigt spännande diskussion:

Om grisen skulle få välja hur den skulle ha det, vad skulle den välja då? Vem har bestämt att en djupströbädd är bättre än ett betonggolv, att en storbox med många kompisar och mycket konkurrens är bättre än en ensambox? Vem har bestämt att det är bättre o va ute i ett hyddsystem än att vara inne i ett stall?

Vad skulle grisen välja och vem har svarat för grisen?

När jag först läste diskussionen så var det ju självklart för mig, men ju mer jag funderar desto svårare blir det!

Vissa saker är kanske uppenbara och i många fall kan nog en vaken djurskötare med djuröga avgöra vad som är bäst för den enskilda grisen, men det är en spännande diskussion!

Vad tror du? Vem bestämmer var grisen har det bäst?

Tack för designen finaste Helen!!!

I dag har finaste Helen fixat min design på bloggen. Visst blev det härligt ljust, frächt o vårigt!!! Gå in på hennes blogg o berätta vad ni tycker om designen!!!!

Äntligen ett sätt att lösa finanskrisen!!

 Och så var det den rika turisten som klev in på hotellet i en liten by.

Hon lägger 1000 kr i receptionen
och går för att ta en titt på rummen.

Hotelldirektören tar omedelbart med sig tusen lappen till slaktaren och betalar sin skuld.

Slaktaren går med pengarna till bonden och betalar sin skuld.

Bonden tar sedeln till bensinmacken och betalar för bränslet han har tankat på kredit.

Mackägaren går till byhoran och betalar sin skuld på tusen kronor.

Byhoran går till hotellet och betalar sin skuld med tusenlappen.

Hotelldirektören lägger tillbaka sedeln på disken.

Turisten kommer tillbaka till receptionen. Hon gillade inget av rummen och tar tillbaka sina 1000 kronor.

Ingen har alltså tjänat ett enda öre.

Men hela byn är skuldfri och alla ser framtiden an med tillförsikt!

Ungefär så här kommer finanskrisen att sluta, enligt skrönan som den berättas av analytiker och fondhandlare.

Så enkelt är det !


Intervju med Hultström

Se intervjun här

Artiklar om grisskandalen

Läs mer här

Djurrättsalliansen vittnar!

Läs artikeln här


SAAB är räddat!!!!

Får avbryta bloggandet om djurens välfärd med den underbara nyheten att Sveriges stolthet, världens finaste bilmärke SAAB är räddat av mina nya idoler Spyker!

Läs mer om Spyker köper SAAB klicka här

och här

och här

och här

Jag önskar med hela mitt hjärta att Spyker ska få SAAB att leva vidare i sitt sanna jag (inte som en Opel kopia) och jag hoppas att alla ni fina kämpar som jobbar på SAAB får fortsätta producera Sveriges stolthet!!

Jag kan bara säga GRATTIS SPYKER och TACK!!!!

KÄLLA http://www.automotorsport.se/news/18907/saab-9-5--20-nya-bilder/


Vems ansvar?

Den nya debatten handlar om -djurrättsalliansens vittna eller inte vittna i ärendena kring de grisproducenter som är dömda för djurplågeri.
Vad tycker du i frågan?

Som jag fattar det så är grisproducenter upprörda över att djurrättsalliansen inte kan stå för vad de har kommit fram till. Att de borde vittna för att visa är de är på grisarnas sida.

Men jag personligen känner att den här debatten är större än så. Om djurrättsalliansen skulle vittna så skulle de välja ut en av de som vart med under besöken i stallarna o det skulle förmodligen sluta med att den personen blir dömd för olaga intrång. De skulle med största sannolikhet kunna få den enskilda lantbrukare som inte skött sina djur att bli dömd för djurplågeri.

Vad skulle det tjäna till? Att två människor får ta ett straff för ett samhällsproblem som vi alla är en del av!!!

Jag kan bara känna att vi måste tänka ett steg längre, så jävla lätt att lägga ansvaret på andra, -det jag gör kommer ändå inte att göra någon skillnad!  Men det är ju du som väljer, det du gör kommer göra skillnad
du och alla andra konsumenter bestämmer hur djurvälfärden ska vara. Går inköpen av livsmedel ut på en enda prisjakt efter det billigaste varorna så kommer även nivån på djurhållningen tvinga sig att anpassas.

Även handeln har ett stort ansvar i dramat, för vart tar mellanskillnaden vägen? Grisproducenten får 15:-/kilo när han säljer sin gris o handeln kan ju ta ut 250:-/kg för påläggsskinkan (vet inte om priserna är exakta) jag undrar vart mellanskillnaden försvinner???? Vet du det?








Debatt del 1/3


Debatt del 2/3


Debatt del 3/3


Det finns mycket kvar att göra



Jag vill än en gång hävda att DU som konsument kan påverka djurens välfärd
med hjälp av ditt val av livsmedel.

Kommentar " Ett liv som gris"

Postat av: Sylvia svar på kommentar från Karl 2010-01-22 @ 11:09:11

Tack för ditt inlägg Karl! Jag vet inte om du är medlem i DRA men inlägget är bra. Allt kan inte sägas samtidigt och utan att vända på mynten kommer vi ingen vart.

JA beteendestörningar är reaktioner på stress och ja, beteendeströrningar finns i grisproduktionen, MEN (som Tony Erwing säger) det kan bitas i rör och det kan bitas i rör. Beteendestörning blir det när djuret går in i de hormonella belöningssystemen och "drogar sig". Anledningen till att det uppkommer är stress och det är INTE acceptabelt. Dessvärre funkar det så att när djuret väl har lärt sig använda sin kropp på det sättet utför de dessa beteenden även om alla delar i miljön åtgärdas, även om djuren släpps ut i det fria - för att de vill ha "drogen". Dessutom är det inte så lätt att se skillnad på bit och bit om man inte har ett tränat öga. Och, du, DRA har säkert tränat sina ögon. Jag tror att de har sett beteendestörningar, men jag ifrågasätter siffran och jag tycker att de borde uttrycka sig mindre kategoriskt.

Det här med smuts och smut är också bra att få nyanserat. Jag älskar grisar och jag håller helt med om det INTE är ok att tvinga grisarna att blöta sig i sin egen skit bara för att de inte kan svettas och vi inte lyckas hjälpa dem bli av med överskottsvärmen sommartid. Vad skulle du själv göra om alternativet är att dö av värmeslag? Det är vad jag brukar fråga de som jag föreläser för. Grisar ska ha vattensvalka när det är varmt.

Ja, som du förstår gillar jag att diskutera. Och jag jobbar för att grisarna ska får fina grisliv med mycket halm. Till skillnaden mot DRA vill jag däremot gärna öka konsumtionen av griskött.

Så till sist. Sjuka djur ska tas om hand och ges erforderlig vård. Luftproblemen är en av de saker jag tror producenterna inte kan lösa bara själva. Det måste till förändringar på samhällsnivå för det. För att bli effektiva i det förändringarbetet måste vi jobba med alla delar av samhället. Vad vill du göra för det?

2010-01-22 @ 21:42:14

Ett liv som gris 2


Gårdagens nyheter

Klicka här för att se gårdagens grisnyheter

Slut på praktiken

Nu har jag avslutat min praktik i smågrisproduktionen hos Nils och hans familj, vill framföra ett stort tack för givande diskussioner och ett varmt välkommnande på gården! Jag har nu under tre dagar vart med på en EU ekologisk smågrisproduktion med 120 suggor. Min bild av grisar har förändrats till något väldigt fint! Dessa grisar visar inga tecken på beteendestörningar eller understimulans. De har en härlig energi och är väldigt närvarande!

Jag har tidigare fått en annan bild av grisar; gallerbitning, svansbitning, apati, skrik och stress. Jag tror att systemet som grisarna lever i och grisarnas skötare är A o O för att djuren ska må bra. Som jag tidigare skrivit så tror jag inte att hela jordens befolkning kommer att sluta äta kött utan att vi måste fokusera på djurens välfärd och konsumenters möjlighet att välja.  

Jag trodde inte att grisar hade det så bra som de har hos Nils, trots att jag ändå är ganska insatt i lantbruket. Hur ska då konusmenten veta hur mycket valet av köttinköp påverkar vad som händer i stallarna? Vems uppgift är det att guida konsumenten till valet? Djurrättsalliansen, grisproducenterna, organisationer runt i kring området eller konsumenterna själva? Vi har alla ett ansvar och desto mindre ansvar vi tar, desto dyrare pris får grisen betala.

Så underbart att diskussionen är igång här på bloggen! För tillsammans så kan vi göra skillnad för grisarnas välmående!!!



Kommentar "Ett liv som gris"

Postat av: Karl

Kommentar till inlägg postat av "Sylvia" 2010-01-21 @ 18:40:56


av egen kunskap och från att ha läst rapporten så besvarar jag mkt lätt dina argument:

1. etologer och veterinärer erkänner dessa beteenden som just beteendestöringar. det är aldrig normalt att djur äter av varandra och jag förstår inte hur man kan påstå något så absurt. gallerbitning förekommer för att djuren är understimulerande, och som du säger får stereotypa beteenden. att det faktum uppstår innebär ju att något är fel, om grisarna som du säger är stressade. så du talar emot dig själv ganska duktigt där egentligen.

2. man har hittat smutsiga djur som tar trampat och legat i avföring. tro det eller ej men grisar är mkt renliga djur. att grisen skulle vara smutsig är en myt, grisar rullar sig dock i lera för att svalka sig. att grisarnas stall sällan blir städade och att dom där med får ligga i sin egen skit är inte acceptabelt, och så skulle det utan tvekan inte vara om dom levde i frihet och själva kunde välja.

3. av dom sjuka djur man hittat och som den siffran syftar på, är det inte bara djur i sjukboxar utan många har t.e.x haft hosta p.g.a de höga ammoniaknivåerna. (något industrin erkänt) många grisar har svåra lugnproblem och de trots att dom bara lever i sex månader... konstigt att man kan bli så pass sjuk efter bara ett halvår. Tycker inte du att det är konstigt? något bonden karl petter inte kunde svara på i SVTs Debatt...

2010-01-22 @ 11:09:11

Kommentar "Ett liv som gris"


Postat av Sylvia

jaha, jag kan bara inte låta bli att kommentera...

Ur Djurrättsaliansens rapport:
"på 55 % av gårdarna har vi kunnat konstatera beteendestörningar: gallerbitning och kannibalism"
- Det är inte beteendestörningar, det är så grisar gör. Jag håller med om att det inte är ett trevligt beteende, men det är inte sjuka djur som gör så utan friska. Helt normalt och fullkomligt naturligt med kanibalism eftersom grisar är allätare och mycket flexibla. Likaså att bita rör, fast i naturen finns inga rör utan pinnar och annat. Beteendestörningar är ett begrepp som används för djur som sätter sig själva i en form av trans genom att upprepa ett särskilt beteende om och om igen. Det är en form av stresshantering och dessa djur mår förhållandevis bra pradoxalt nog.

"på 2 tredjedelar av gårdarna var djuren smutsiga eller mycket smutsiga"
- ALLA utegrisar är smutsiga. Det försvar inte smutsiga djur inomhus, men det visar att frågan inte är riktigt så enkel.

"på 84 % av gårdarna fanns uppenbart sjuka djur"
- jo, bönderna tar hand om de sjuka djuren hemma. Sjukboxar har alla. De ska jämföras med våra sjukhus.

det går att hålla på såhär ett tag... det finns mycket att förklara. MEN det finns också saker som inte är ok i det de hittat, fixerade suggor t.ex. Och strömängderna. Dessa saker handlar om tolkningar av lagen och dessa behöver lyftas och pratas mer om. Vore kul att få med handeln i denna diskussion. Konsumenterna vill inte ha det såhär det vet vi. Inte producenterna heller! Politikerna har beslutat om en lag med andra intentioner än vad samhället egentlgien betalar för. Lätt att säga att miljöpåverkan borde visa sig på prislappen. Fram för fler och bättre miljömärkningar som specificerar vilken miljö som avses. Det finns många målkonflikter...

2010-01-21 @ 18:40:56

Ett annat liv som gris



Har tagit lite bilder från gården där jag gör min praktik. Klicka på bilderna så blir de större.

Ett liv som gris

Rapporten som djurrättsalliansen tagit fram. Läs den på internet klicka här

Kommentar åkerbönor till grisar

Postat av Sylvia

Klöver, luzern, ärter & åkerböna = Kvävefixerare som dessutom är lönsamma. Heja!

Såg ni förresten plastspalten i grisningsavdelningen? Den är inte alls så hård och svår mot klövarna som betongspalt och grisarna får en ren o torr miljö att bo i. Jämför denna film med burarna i australien. Visst är det skillnad!! Så här ser konventionell grisproduktion ut i Sverige. Det finns rör och inredning överallt, men grisarna kan röra sig och de får strö.

Kommentar på grisdebatten i Australien

Postat av Sylvia

vilken bra film! Den visar verkligen hur komplext det är med grisproduktion. Alla val alltid har en baksida... Nu är ju aldrig svenska grisar i bur på det sättet, men argumenten för de olika systemen är desamma.

Jag har jobbat mycket med att hjälpa grisproducenter att lägga om till ekologiskt lantbruk och sen att utveckla sin ekologiska grisproduktion så jag kan med gott fog säga att även om det ser fint ut i hyddsystemen (på sommaren) så är de så arbetsintensiva att de läggs ned. De är inte långsiktigt hållbara ur människornas synvikel. Då menar jag inte lönsamhetsmässigt utan mentalt och fysiskt. Vi måste hitta ett annat sätt att föda upp grisarna än ute på fälten.

Åkerböna till grisar


Grisdebatt i Australien


Kommentar grisdebatten

Lägger upp kommentarerna i grisdebatten så de syns o är lätta att läsa:

Kul initiativ!! Hoppas vi får se lite diskussion här. Det finns mycket att säga om hur grisar har det och varför. Inte heller ekogrisproduktion är bara bra... Ändå, det är genom att välja griskött som man påverkar hur grisarna har det, inte genom att välja bort griskött.
Ha det gött!
Sylvia

En dag med grisar

Kl  07 i morse så anlände jag till Nils gård. Vi började med att sköta suggorna med smågrisarna. De bodde i ett gammalt ombyggt mjölkstall i ”traditionella grisningsboxar” . 20 suggor fick det plats att grisa samtidigt o de var en ny omgång var 4e vecka. Så Nils har totalt 120 suggor. I detta stall så fanns automatisk utfodring. Så vi började med att ”kolla läget” så djuren mådde bra. Sedan gjorde vi rent alla boxar och ströade rikligt med hackad halm till alla.

När vi var klara i det stallet så gick vi till betäckningsavdelningen o skötte de suggorna på samma sätt. Det var lugna o trevliga grisar som inte visade en enda tillstymmelse till stressat beteende, helt olikt de grisar jag träffat i andra stallar som bitit galler, skrikit o vart extremt matfixerade. I dessa stallen fanns ett lugn! Jag hade dock svårt för dammet, verkar va annorlunda damm än vad det är i kostallar.

När vi var klara i så gick vi vidare till ett nyare stall där det bodde suggor o kultingar i familjeboxar. 10 suggor i varje box med deras tillhörande kultingar. I det stallet så var det stora djupströbäddar och sedan en öppning i väggen så de kunde gå ut på en betongplatta med snetak. I stallet var det liv o rörelse, kultingarna var ju större, mellan 2 veckor- 12 veckor, så de hoppade o studsade, sprang ut o in, tuggade i sig halm o ensilage. När jag var där så slog tanken mig att vart gör de av med all denna energi om de står i en trång box med galler runt omkring sig utan strö? Jag fick mata alla boxarna med ensilage o så fyllde vi på kraftfoder i stationerna.

Nästa stall var ett helt nybyggt sinsugge och rekryteringsstall, en kall lösdrift även här med djupströbäddar o möjlighet att gå ut. Här fick jag mata alla med ensilage och ströa boxarna med halm. Nils kollade brunster o visade mig hur man dräktighetskontrollerar.

När djuren var skötta så var det lunch (middag) o efter det så fick jag fylla i stalljournaler med betäcknings/semineringsdatum o grisningsdatum. Sedan kom en förmedlare från Scan o hälsade på, hon var nyanställd o åkte runt o bekantade sig med bönderna. När hon åkte så hjälpte jag Nils att installera Pigwin programmet i datorn för att han lättare ska hålla koll på djur o statistiken. Längtar tills i morgon! Har verkligen fått en helt ny bild av grisar, de är ju helt underbara djur i rätt miljö! Nu ska jag åka till Emils ladugård o mata kalvarna!!! Saknar verkligen djurn nu när jag pluggar. Nu är jag mig själv igen, helt sjukt bra dag!


Greppa näringen

Nu har jag äntligen kommit igång med min grisuppgift. Så spännande!!! Men jag fastnar så lätt på intressanta länkar när jag söker runt efter fakta. I dag har jag upptäckt min nya favorit hemsida http://www.greppa.nu där kan man fastna i timmar! Jag borde skärpa mig o bli bättre på att fokusera på det jag faktiskt ska göra. Så lätt att surfa runt o till slut så har man inte fått något gkort. Men jag lär mig ju mycket förstås! Gick in på Saras blogg http://tiger.blogg.se där jag hittade ett youtube klipp till låten "realese me" av Oh Laura, den är ju bara sååå bra, särskilt nu i SAAB tider, jag som är ett fan av både Oh Laura och SAAB.
Här kommer texten, vill ni lyssna så får ni besöka finaste Saras blogg där med en bra cover av Frida Örn!


"I am the wilderness locked in a cage
I am a growing force you kept in place
I am a tree reaching for the sun
Please don’t hold me down
Please don’t hold me down

I am a rolling wave without the motion
A glass of water longing for the ocean
I am an asphalt flower breaking free but you keep stopping me
Release me
Release me

I am the rain that’s coming down on you
That you shielded yourself from with a roof
I am the fire burning desperately but you’re controlling me
Release me
Release me"

"Oh Laura"

Hoppas ni lever livet och älskar era nära o kära!!!


Baseballs


Grisardebatten

I mitten av december så skrev jag ett inlägg om starten på griskursen och min förvirring över djurrättsalliansens filmer. Detta startade en diskussion mellan mig och djurrättsrörelsens kämpar. Jag lägger ut en av diskussionerna här på bloggen så att DU kan vara med och debattera med oss. Länken mellan grisproducenter och djurrättsalliansen, eller för alla ni som har något att tillföra!


Grisar...



Så i dag började äntligen griskursen på riktigt. Jag är verkligen helt lost när det gäller grisar. Vet inte vad jag ska placera vart, hur har de svenska grisarna det? Är det som m

an kan se på filmerna om ett liv som gris? Eller är det som man hör av grisproducenterna att allt är ihopklippt och snedvridet? En blandning kanske?
Vad tror du?

Jag känner bara att jag måste få veta hur de har det i verkligheten, försöker sätta på mig skygglappar för att kunna bilda min egen uppfattning, men det är svårt... Jag bara önskar med hela mitt hjärta att grisarna har ett värdigt liv där de kan leva ut sina naturliga betenden och detta i kombination med en bonde som har tid med sina grisar o tjänar pengar på det. I dagens läge så får bonden jobba livet ur sig, får knappt företaget att gå runt och ändå blir inte bra i alla lägen.

Men det viktigaste som vi bör tänka på är att konsumenten väljer!!! Jag är ju själv vegetarian så jag fick googla på "billig julskinka" för att bilda mig en uppfattning om vad konsumenten får betala för julskinkan i år,  29:-/ kilo. Jag är ju ingen expert på grisar men jag kan med all säkerhet säga att Du som konsument kan inte räkna med att julskinkan som du köper för 29 kr kilot kommer från en gris som har levt ett naturligt liv, fått böka i rikligt med halm, ätit den mat som är klimatsmart, listan kan göras lång, men det som är säkert är att DU FÅR DET DU BETALAR FÖR, men i det här fallet så är det grisen som får betala för våran prisjakt. 

Men vi som konsumenter har en fantastik möjlighet att styra över djurproduktionen, men det handlar om att göra ett medvetet val, på det sättet så kan vi vända den här disskusionen till något större och bättre än vi kunnat ana.

Nu när det närmar sig jul och vi får önska oss gåvor av varann så önskar jag mig en gåva av dig, 
Jag önskar mig att du gör ett medvetet val när du köper din julskinka i år, för min, din och grisarnas skull!!!

Jag vill avsluta med att säga att ingen bonde driver ett företag med en djurproduktion för att vara elak mot sina djur.  En glad gris är ju i slutändan den som ger payback till bonden.

Det var allt för mig i dag!
Tack för din tid!


 


Sofia

Hoppas allt är bra med dig!

Jag läste din blogg idag och kände att det fanns lite jag ville säga - så jag tänkte att jag litar helt enkelt på att du och jag kan hoppa direkt in i vår gamla kompisrelation fast vi inte har pratat på flera år.... :-) Jag hoppas att det kan funka så! Vi har ju alltid snackat mycket om djur liksom...
Jag hoppas att du tycker att det är ok att jag tar upp det här, men vill du inte prata om det är det så klart helt ok! :-)

Jag tror inte heller att uppfödarna vill djuren illa, men systemet i industrin ser sådant ut att den mest välvilliga uppfödare inte kan få ekonomisk bärighet i sin verksamhet utan att djuren kommer till skada.

Att välmående grisar alltid ger bättre avkastning är inte sant - det ska till ganska mycket för att köttet ska bli otjänligt eller för att grisarna ska minska i vikt tex, svansbitning eller för lite strö räcker inte, men det räcker för att grisarna ska må rejält dåligt.

Jag tror inte att Djurrättsalliansen har trixat med bilderna - i synnerhet eftersom en f.d. kollega till mig som är etolog har varit med och jobbat med avslöjandet - men också för att så har det sett ut de senaste åren när även Djurens Rätt har besökt grisfarmer.
http://www.ettlivsomgris.se

Grisindustrin har stora problem där missförhållanden är snarare regel än undantag, men det värsta problemet är ju så klart att vi berövar grisarna deras frihet, och sedan dödar och äter upp dem.

Som sagt, jag hoppas du inte tycker att jag är otrevlig som tar upp det här, och har du ingen lust att prata om det så är det bara att du ignorerar mig, ok? :-)

Therese

Hej Sofia!

Va roligt att höra ifrån dig! Jag kan lova dig att jag är väldigt splittrad i att sortera och försöka förstå hur grisarna har det. Jag tycker också att det som djurrättsalliansen har gjort är bra!
Jag hoppas med hela mitt hjärta att det som visas i filmen "ett liv som gris" är något som alla konsumenter och grisproducenter sätter sig emot. Filmen har startat en debatt på riktigt och det gäller att kunna få debatten på "rätt" spår så att grisarna i slutändan får det bättre. Det som hänt nu bland folk jag pratat med som äter kött är att de inte vill äta svenskt kött längre utan väljer utlänskt kött.

Men det är svårt att producera grisar på djurens villkor. Detta pga den dåliga ekonomin o den höga konkurrensen från utlandet (som nu blivit högre) Men det var vi ju överens om :)
Jag förstår djurrättsalliansen agerande och jag är glad att dessa bilder har kommit fram, men jag tror inte att det fick den effekt man önskat att folk ska sluta äta kött.

Jag tycker också att viss köttproduktion vi har i dag har gått över gränsen.
Men jag har valt en annan väg än vad du har gjort, jag har insett att människor kommer inte att sluta äta kött hur mycket man än vill det så tror jag att det är omöjligt att påverka alla människor till det. Jag vill istället lära mig så mycket som möjligt om djurproduktionerna, djurskötarna och bönderna för att kunna rådgiva dem till en mera djurvänlig produktion.

Angående välmående grisar och högre avkastning; jag har ju som sagt inte jobbat med grisar men jag har jobbat med kor en hel del o desto bättre jag sköter mina kor, mycket strö, utevistelse, bra foder, daglig ryktning, en lugn kärleksfull skötare och en god balans i tillvaron; det ger underverk på avkastningen och ekonomin.

Men man kan absolut inte säga att det är så på alla gårdar med alla grisar men det är min väg att sträva efter en god djurhållning. En glad gris som haft tillgång till utevistelse året runt, har en torr o ren ströbädd, har ordentligt med utrymme, en skötare som älskar dem, får umgås med sina systrar och kultingar vi kan göra listan lång, där ligger mitt mål. Har du besökt en ekologisk gård? Det är som natt o dag.

Grisarna har i dag extremt höga krav på sig, de ska växa sjukligt fort, föda mängder med kultingar o dessutom klassa sig med en hög kött%, minsta lilla störning i grisens uppfödning kommer att påverka tillväxten negativt. Det säger producenterna själva iallfall att tex de grisar som får halm att ligga på o tugga i sig växer snabbare o minskar stresssymtomen o ger därför en högre avkastning, men de anser att det är för arbetskrävande och praktiskt svårt att lägga halm i boxarna.  Trots medvetenheten så gör man det inte, det finns mycket att förbättra inom grisproduktionen, o nån annan än grisen måste betala för det om konsumenten ska fortsätta äta kött.

Kul att du hörde av dig, vi har ju verkligen gått åt olika håll på något sätt men vi har ändå djurens välfärd i fingerspetsarna men på olika sätt. Spännande!


Therese

Hej igen!
Jag läser ju just nu en griskurs tillsammans med ca 45 grisproducenter. Jag nämde att du svarat på mitt inlägg på min blogg för min handledare o hon ville att jag skulle lägga ut en länk på studiesidan så alla grisproducenter kan gå in på min blogg o läsa. Jag undrar om du är intresserad av det, kanske en bra länk för djurrättsalliansen att kunna disskutera med grisproducenter? Men om du vill så kan jag lägga in våra mail på bloggen också för nu ligger de bara här. Kramar från Therese

Sofia

Hej!

Jo, alltså:
Min grundutgångspunkt är ju att vi alla finns till för oss själva - ingen annan har rätt att skada mig eller göra något mot mig som inte ligger i mitt intresse, och jag har inte rätt att skada någon annan eller utsätta dem för något som inte ligger i deras intresse.
Alla vill leva, alla vill vara så fria och självbestämmande som det bara går, det är universellt för människor och djur.

Som jag ser det går det här inte att kombinera med animalieproduktion, eftersom den förutsätter att djur dödas, oavsett hur deras liv har varit. Sedan är det självklart värre om deras liv också har varit dåliga innan dess.

Jag kanske är något av en dreamer, ;-), men jag tror (i alla fall ibland) att vi kommer att kunna uppnå en värld där djur har rättigheter, i alla fall till samma grad som vi idag har en värld där människor har rättigheter.

När slaveriet ifrågasattes i den amerikanska södern, väckte det också många frågor: Hur ska vi få bomullen plockad? Hur ska jordbruken skötas? Vem ska bygga vägar? Men se, det löste sig också i slutändan och idag säger vi att slavarna behandlades "som djur".

Det finns många frågetecken kring hur en värld utan djurförtryck skulle kunna fungera, och jag har inte svar på allt det, men jag måste ändå göra mitt bästa för att protestera mot den ordning vi har, eftersom den är orättvis.

Går man tillbaka till grisproduktionen så tycker jag att det är tydligt att även om (som din erfarenhet är) välmående djur producerar bättre (och därmed ökar vinsten) så betyder inte det att man alltid vinner på att behandla djuren väl.
De vinster man gör (i form av kostnader som försvinner) när man behandlar djuren dåligt (ingen strö, ingen utevistelse, ingen veterinärvård etc) är högre än vinsten man skulle göra om man behandlar djuren väl.

Ekologisk grisfarmning är ju även den långt ifrån problemfri.
Förutom att de flesta av dessa grisar slaktas på precis samma sätt och i samma slakterier som de "konventionella" grisarna, så blir ju även de kastrerade utan bedövning vid späd ålder och dödas innan de ens hunnit bli riktigt vuxna.
I DN kunde vi nyligen läsa om KRAV-grisarnas hälsoproblem - de raser vi föder upp i Sverige är så sönderavlade att deras kroppar inte klarar av utevistelse, och KRAV-grisarna har fler sjukdomar än de andra grisarna. Å, jag hittar inte artikeln på nätet nu, men vill
du ha den så säg till så ska jag kolla om nån annan har den.

Sen undrar jag hur man kan orka med att skicka djur som man älskar till slakt, om de inte är sjuka och mår så dåligt att de måste avlivas - och det är ju också jobbigt!

Det finns en amerikansk dokumentärfilm som heter "Peaceable Kingdom" som handlar om ett hem för lantbruksdjur i USA, och en grupp lantbrukare och uppfödare som reagerat mot det sätt som djuren behandlas i industrin.
Jag älskar den (så du kan ju gissa vad sensmoralen av filmen är...
;-), och jag tror att det finns saker iden som du skulle kunna gilla också.
Nu är den enda onlineversion jag hittar i nio delar och med spansk text, hoppas det funkar ändå... :-)
http://www.youtube.com/profile?user=Vegantakedowner#p/u/11/AppLQSc_ne0
Jag har en version med svensk text, som jag kan skicka över på en DVD om du vill, den är för stor att bifoga.

Jag är inte aktiv i Djurrättsalliansen, utan bara stödmedlem, så jag kan inte riktigt svara på om de vill ta en diskussion, men det tror jag ju att de vill, kolla med dem!
I Djurens Rätt, där jag är aktiv och är anställd (fast jag är tjänstledig för studier just nu) så har vi alltid svårt att hitta representanter för djurindustri som vill vara med i tex debatter och så, så jag tror absolut att det skulle kunna vara intressant.
Är det i Skara du bor just nu?

För min del kan du absolut lägga in våra mail lite var stans, men jag tycker alltid att det är lättast att prata live om såna här saker - då är det lättare att diskutera och mindre risk för missförstånd.
Jag tror tex säkert att en av etologerna på Djurens Rätt gärna skulle komma och besöka din skola tex.

Torsö


(klicka på bilden för att få den större)


I dag åkte jag o Maya o hälsade på min klasskompis Petra på Torsö utanför Mariestad. Har vart en mysig dag med promenad och hästpyssel. Det var länge sedan jag var nära en häst, kan inte minnas när det var sist faktiskt. Men det var iallfall riktigt mysigt o få hälsa på hos hästarna och Petra. Jag skulle massera Petras häst lite, fungerade nog ganska bra, jag är lite ringrostig känner jag, men efter omständigheterna så blev han avslappnad o fin. Jag lärde mig en metod som heter TTEAM och TTOUCH för 10 år sedan men nu var det ju säkert 3-4 år sedan jag gjorde det sist. Nu ska jag dyka ner i mina studier igen!!

1000 kramar till er från mig!

Grisar kan ha det bra!


Grisar igen...

Började titta på min uppgift som jag ska skriva om grisar, fattar ingenting! Jag har ju aldrig hållt på med grisar, har läst lite grunder men jag är verkligen helt lost. Måste nog prata med någon som jobbar med grisar för att begripa vad jag ska göra, tur att det är en gruppuppgift!

När jag satt o letade efter svar på mina frågor så kom jag till en intressant undersökning: Klicka här för spännande undersökning .

Planerar att göra praktik på lite olika grisgårdar för att få se med egna ögon hur det fungerar. Blir så förvirrad av all media fram o tillbaka. Känner du till nån spännande grisproducent som vill ha en praktikant så hojta till! Nu ska jag dyka ner i mina grisböcker igen!


Underbara vänner!


Världens bästa vän,
Finaste Gullan!



Min älskade Syster.


I dag var det skolstart. Vi har fått en jättestor uppgift att lösa i driftsplanerings-kursen, men ingen riktig förklaring till hur vi ska göra :( Hoppas att morgondagens föreläsningar ska lösa våra problem. Skönt att vara tillbaka i Skara o i skolan igen. Har haft det helt underbart hemma i Tokstan, men nu är det dax att sätta fart på huvudet igen. I dag har jag även börjat min diet, ska ge mig faan på att klara det!!!
Wisch me luck!

Har redigerat lite bilder i dag





Finaste Emil och Anja o Eriks fina son Isak,




Bästa Anja o hennes prins Isak



Skolstart

3 veckors ledighet har gått alldeles för fort precis som alltid. Men nu börjar det faktiskt kännas som att det är läge för att åka tillbaka till skolan o riva tag i de stundande kurserna.
Just nu läser jag tre kurser;

Griskursen på distans där spännande diskussioner pågår för fullt i studierummet på internet. Tror inte att jag hade kunnat läsa en griskurs lägligare än just nu. Jättespännande ämnen som mängden ströhalm, djurrättsalliansen, vad är djurvälfärd, hur blir vi bättre företagare mm. Lär mig mycket om grisar och grisproducenters tänk.
Ska snart påbörja det grupparbete vi fått som ska lösas innan månadens slut. Tänkte även söka mig lite praktikplatser på grisgårdar för att lära mig hur det egentligen ser ut o funkar.

Kurs 2 är en driftsplaneringskurs som främst går ut på ett grupparbete. I grupparbetet använder vi oss av fd mjölkbonden o blivande agroteknikern Boels gård. Hon har för en månad sedan sålt i väg sina sista mjölkkor
:( men funderar nu på vad hon ska göra på gården. Vi har därför valt att göra en driftsplanering där vi ska jämföra hennes dåvarande ekonomi med hur det skulle se ut om hon la om till ekologisk mjölkproduktion. Grymt spännande!! Hoppas det blir lika bra som jag tror.

Kurs 3 är den utdragna fårkursen som har varat 1 dag i veckan under slutet av början av vintern och nu till vårterminen så kommer det att bli kvällskurser (i Borås av alla ställen). Vi har även där ett stort spännande grupparbete att kasta oss in i.  

På tisdag drar det igång igen o jag är TAGGAD!




God fortsättning!!!



RSS 2.0