Här bor kossorna


På vintern

På sommaren

I kohagen på Nygården


Här är lilla Axet en väldigt snäll och glad kossa som förgyller mina dagar!En nyfiken tjej som älskar att vara där det händer något... Stundtals glömmer hon dock bort att gå till roboten och bli mjölkad. När jag går för att hämta henne så är hon oftast upptagen med något hon tycker är viktigare.Ko-stig.....
Glada kossor på sommarbete....Kossorna tycker att det är väldigt spännande när markarbetena för biogasbygget har påbörjats i deras hage. De som kör med stora maskiner tycker inte att det är lika kul när kossorna springer runt maskinerna. Så de gav kossorna ett lass med matjord en bit bortifrån bygget. Kossorna älskar sin nya hög och spenderar all tid de kan i högen... Vi tror stenhårt på att lyckliga kor lever längre och producerar bättre!


TjohoooooAnsiktsmask ska ju va bra eller.....Idag fick snygga kvigan Gerda en liten dotter. Pappan till kalven är Expo som jag tror ger fina och starka djur, hans enda nackdel är att han nedärver ett "dåligt" lynne så jag får pyssla extra mycket med Gerdas lilla dotter.

Kobajs på vallen


I dag tog jag mig lite tid och följde med grannen Anders ut på en vända när han spred ut flytgödsel på våra vallar. Nu längtar vi efter lite regn igen!!Finfin grön traktor! Bara liiiiiite avundsjuk
Besök, biogas,brunt guld och hö


I dag lyckades min fina vän Emil slita sig från sina kossor i Skåne för att hälsa på mig och mina Prinsessor i Hjo. Han fick hjälpa mig och ströa hos kossorna, mata kalvarna med mjölk och kolla brunster på kvigorna. Vi passade också på att göra ett studiebesök på Hjordnära mejeri som ju ligger på gården där jag jobbar. Det var ett väldigt spännande och givande studiebesök. Tack Susanne för det varma mottagandet!
Tack Emil för hjälpen med kossorna, vi saknar dig redan!I dag tog vi första "spadtaget" till den blivande biogasanläggningen. Biogasen kommer att levereras till Hjordnära mejeri som ligger på gården där jag jobbar. Så nu kommer snart mina Prinsessor leverera både mjölk och värme till mejeriet.


Det var mycket att göra i dag så jag hann inte ta någon bra bild på gödselspridningen. Men jag har njutit hela dagen av mullret av den gröna traktorn som kört ut det bruna guldet på vallarna. Till vår stora glädje kom det en regnskur på eftermiddagen så nu kan vallen lättare ta upp gödslet.


Åh vet ni vad det bästa är??
Jag har fått min stora önskan uppfylld. Mina kära kollegor pressade hösilage till "kalv och VIP-ko hö"
Balarna blev hemkörda i dag och står uppstaplade!! Tjooohoooooooooooo!!!!
Gräset bärgas och kossan är frisk


Hacka,packa täck, det eviga mantrat när ensilageskörden är i gång. Här packas det hackade gräset med hjälp av två glada gossar och deras lastmaskiner.På gården så lejs det in en del maskiner till växtodlingen. Här kör Sigvard in ett lass gräs med sin hackvagn.
En del gräs ligger fortfarande kvar i strängen och väntar på att bli bärgat


Sigvard har sin vackra hund med sig som passar på att vara chaufför när det ges tillfälle. Eller så var de ett mjukt säte han ville komma åt.....
Här är Tore vår härliga kollega och en expert på att packa gräs i plansilon!
 
Medans gossarna samlar gräs till kornas vinterfoder så föds en liten kvigkalv. Vårt framtida hopp!
Det här är kossan 2018, hennes tjurkalv och bonden Bengt. Kossan 2018 har haft en tuff vecka med kramper och en väldigt tuff kalvning som resulterade i en kalkbrist. Ärligt talat så trodde jag nog att hoppet var ute för henne. Men vi som jobbar på gården har kämpat för att hålla henne vid liv och det är en oerhörd lycka när hon står upp och äter och dricker.  Hennes lille prins har vi hjälpt lite, han har fått lite stödutfodring i napphink av oss när hans älskade mor varit sjuk.

En av alla våra prinsessor som njuter av livet på sommarbetet.

RSS 2.0