Grisbonden VS Scan

Måndag och tisdag har varit fullspäckade i skolan. Griskursen som jag läser är ju på distans så under 3 tillfällen 2 dagar varje gång så har vi föreläsningar o då ska vi lära oss allt!
För mig som inte kan något om grisar från början så blir det extra kämpigt, trots att jag läst på innan om det föreläsngarna ska handla om. Men det är "grymt" spännande med grisar.

Under hela föreläsningen så vilar den röda tråden om djurens välfärd och hur man ska leva upp till den, alla grisproducenter vill ju så väl.

En sak som skrämmer mig är hur kort navelsträngen är mellan grisproducent o slakteriet. I går så beskrev producenterna hur de sitter fast i sina kontrakt till slakterierna. Man bokar att djuren ska hämtas då de är slaktmogna, slakteriet dyker inte upp förrens 2-3 veckor senare o hämtar djuren, detta ger en överbeläggning på gården efterssom grisarna växer. Men sen kommer diskussionen, vad händer om djurskyddet dyker upp? Vems ansvar är det? Vart ska bonden göra av sina grisar? Han får inte sälja dem till någon annan eftersom han har kontrakt med Scan, men han kan inte hålla en god djurvälfärd när Scan inte håller det dem lovat.
Det är helt olikt kobranchen där man mer o mer ringer o förhandlar med slakterier o skickar dit de betalar bäst eller den som hämtar först.

Här ligger ju en stor djup djurrättsfråga, men vems ansvar är det? Vad ska bonden göra?


Kommentarer
Postat av: Tess

Hej! Nu har jag valt ut 5 finalister till Veckans blogg, kolla in för att se om du kom med och rösta på din favorit :)



http://killmee.blogg.se/category/pagaende.html

2010-02-11 @ 12:28:06
URL: http://killmee.net
Postat av: bella

vilken härlig sommrig header du har:)

2010-02-11 @ 15:07:15
URL: http://bellahs.blogg.se/
Postat av: Karin

Det är verkligen en tråkig situation grisproducenterna hamnar i... Beroende på hur avtalet mellan scan och producenten ser ut skulle det kunna röra sig om kontraktsbrott från scans sida. Det borde i alla fall vara värt för producenterna att kolla upp vilka skyldigheter scan har...

2010-02-11 @ 15:28:38
URL: http://someoneelise.blogg.se/
Postat av: Karin

Tack! Hihi, visst verkar det härligt att vara VIP-ko? Jag är snart färdig husdjursagronom och husdjursvetare. :) Mitt examensarbete ska bara bli klart... En vacker dag... :P Vad läser du till? Tyckte jag såg något om att du ville bli agrotekniker?



2010-02-11 @ 15:52:08
URL: http://someoneelise.blogg.se/
Postat av: Anonym

Skriver ex-jobb om "teknisk/biologiska faktorers inverkan på lönsamhet inom mjölkproduktion". Det har varit väldigt intressant och det känns som ett aktuellt ämne. Jag har faktiskt redan fått jobb, trots att jag inte är helt klar ännu. Jobbar på SLU Egendomsförvaltningen i Uppsala. Började i förra veckan så jag är inte helt varm i kläderna ännu, men det är ett både utmanande och intressant jobb jag har fått. Helt i min smak! Hur lång är din utbildning?

2010-02-11 @ 16:12:10
Postat av: bella

sv. det va så lite! tackar så mycket:) ha en fortsatt trevlig dag:)

2010-02-11 @ 16:35:28
URL: http://bellahs.blogg.se/
Postat av: Helen

Hej söta.



Detta handlar inte om grisar men jag tror du kommer gilla det:



http://marcusgustafsson.blogg.se/2009/august/rosa.html



Ses snart!!!!

Kram!

2010-02-11 @ 19:44:52
URL: http://kallgard.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0