Ebba min älskade

 
 Min älskade älskling Ebba fick vara fotomodell i dag för att bli bedömd i mitt skolarbete.

I dag har jag pysslat i ladugården hela dagen, så svårt att sätta sig o jobba med skolarbetet när det är så roligt o umgås med kossorna. Jag har iallafall fotat de kor som ska vara med i min avelsbedömmning. Det är svårt att fota kor, tog 192 bilder på totalt 5 kor, men det var inte så många som blev bra, ändå var korna snälla o gjorde nästan som Tomas ville. Jaja, man lär sig av att öva... I morgon ska jag jobba på Saltå, det ska bli trevligt, var himla länge sen nu, blir alltid så glad när jag jobbar där, så underbara människor! Får nog göra skolarbetet i helgen...


Ofrivillig sovmorgon

I dag har jag försovit mig när jag skulle provmjölka, stackars Tomas fick ringa o väcka mig. Var ju tusen år sen jag försov mig sist, men jag hatar det ändå, hela dagen blev helt förstörd. Men jag har iallafall kommit igång med min skoluppgift i analyseringen av Hummelmora. Det går otroligt trögt, men jag hoppas det ska släppa snart.
På eftermiddagen blev jag bjuden på fika av mitt .......


                                           Dikt

 

               Jag sådde några blommor, en för varje vän

               Jag tror att det var fyra, men särskilt minns jag en

               Det blev höst och vinter och blommorna de dog

               Men på våren kom de åter, men bara tre stod kvar o log

               Sen kom regnet med moln stora grå

               Nästa gång jag fann dem så var det bara två

               Sen kom solen med allt ljus den har

               Plötsligt stod det bara en ensam liten blomma kvar

               Du härdades i solsken, du drunknade i regn

               Men en sak är säker, du är en riktig vän

 

                               / från svenska dikter


StudiebesökI dag var vi på ett studiebesök i Östergötland. Vi var i en jättefin nybyggd ladugård med 300 ekologiska kor. Har lärt mig mycket i dag. Vi var också på LG-husdjurstjänst där LarsGunnar berättade om sitt företag, mycket inspirerande. Å så har jag träffat min stora idol Maggan och min söta foderräkningssupport Anna.

Det är bara burfåglar och människor som skiter i sitt eget dricksvatten:

Nu är jag äntligen hemma! I helgen sköter jag kor, helt underbart, åh de är så fina korna på Hummelmora! Kan ni tänka dig hur mysigt det är att tidigt på morgonen luta sin panna mot en varm ko som nyfiket luktar dig i nacken, blåser ut ett mjukt andetag och slickar försiktigt med tungan, bara för att säga godmorgon, jag har längtat efter dig! I går var jag hos söta syster och svåger o fick gooood middag o myskväll i soffan med nya Wallander filmen. Jag läser en bok just nu som heter

 Inte en det förflutna av Anna Jansson,
i den läste jag nyss en klok iaktagelse;
"Det är när man inte lever i samklang  med den natur vi
är en del av som sjukdom uppstår. Det finns inga sjuka
människor, bara sjuka sätt att leva på. Det finns inga
 egentliga sjukdomar utan bara dysfunktion till följd
 av att vi förgiftar vår mat, vårt vatten och vår luft.
 Det är bara burfåglar och människor som skiter i
sitt eget dricksvatten. Visst är det osunt att sitta i
instängda kontorsrum och producera som burhöns
för att få extrabonus som kraftfoder och en fjäder i hatten.
 Intelligentare än så bör man kunna leva på 2000-talet."


Hemgång

I dag har vi haft en spännande dag med föreläsning om fruktsamhet, alltid bra att repetera sig för det där kommer man aldrig att lära sig fullt ut, kor är ju levande individer med olika egenskaper. Känner mig dock sjuk och uschlig i dag, hoppas verkligen att det inte bryter ut för i helgen ska jag hem o mjölka kor och det LÄÄÄÄNGTAR jag efter!! Ska åka hem i morgon för att stanna hemma en hel vecka, vi ska göra en enskild uppgift som går ut på att man ska göra olika uppföljningar och åtgärdsproblem i en besättning, ska bli spännande! Jag vill i dag passa på att gratulera Martin på 44 års dagen!!!! Martin är en av mina bästa vänner och jag tror faktiskt att han är en av de finaste människorna som trampar runt i ett par skor. Lägger in lite bilder från våran Gotlandresa när vi åkte för att hälsa på Lilly och Vera, mina älskade kor som jag sålde till en underbar familj på Gotland. Om ni vill resa runt  i Sverige så ska ni absolut åka till Gotland i maj, så vackert och frodigt där då! Än en gång GRATTIS på födelsedagen älskade vän!
Fotot taget när vi var ute o åkte häst och vagn...

Visby en solig dag i maj

Lillys fina mjölkgrop och nya ägare.


Lilly och hennes nya kompis


Lilly badar


Lilly, Vera och deras kompisar har nu flyttat in i sin nya fina ladugård
Vera och hennes älskare Berra

Bilder

Har ord-torka i dag, vet inte vad jag ska skriva, men bilder säger ju mer än tusen ord. Tog lite bilder på eftermiddagspromenaden med Maya, synd bara att solen gick i moln, blev lite dåligt liv i bilderna. Men vackert är det här i Skara.Höst på Remningstorp


Maya har badat, trots att det är slutet på oktober, jag tycker att hon är galen, men hon tycker livet leker.


Studiebesök på ekologiska mjölkgårdar


-Hallåååå, ta kort på mig!!!!


Ljus fin ladugård med otroligt sociala tanter


Sovrummet


Agrotekniker


Jättefina kalvar


Ekologiska kor

I dag har vi haft en virrig övning med klövverkning på morgonen. När det var klart så åkte vi till två jättefina mjölkgårdar. Den första gården var en ekologisk lösdriftsladugård med två robotar och baaaara röda kor, Åh så fint!!!! Väldigt avelsintresserade med kanon fina kor. Den andra gården var också en ekologisk gård men med svarta kor och mjölkgrop. Även den gården var fin med vackra kor och glada folk. Lägger in lite bilder så får ni se med egna ögon. Det blev en sen dag i skolan i dag så jag har bara varit ute på en härligt promenad med Maya, man blir trött av så mycket frisk luft och intryck. Borde börja jobba på mitt skolarbete som ska handla om Hummelmora. Segt o komma igång, men om jag känner mig själv så kan jag inte sluta när jag väl börjat reda i det. Det är så roligt att träffa så härliga bönder som tror på en framtid med kor och som är nöjda och trygga med det de har. Jag blir nästan taggad att köpa mig egna kor, nån som har en fin ladugård att låna ut?

............................................Djurens bön...........................Må i ömt försvar du taga
den, som ej sin nöd kan klaga
den ej ordets gåva fick.
Djuret trivs dock väl bland vänner
och den tacksamhet det känner
strålar ur dess varma blick.

Kärlek är den makt som vinner
mänskors hjärtan, och den finner
väg till djuren lika väl.
Må du städs besinna vikten
av den ansvarsfulla plikten
att befrämja deras väl!


Silverfallen

Eftermiddagspromenad vid silverfallen... Så vackert där! I skolan har vi fått lära oss att använda genvägen, ett dataprogram som hjälper till att kombinera kor med den bästa tänkbara tjuren för just henne. Vi har också vart ute i ladugården på Uddetorp o extriörbedömt kor, väldigt spännande.

En långhelg i JärnaI helgen så åkte jag hem till Järna. Har träffat mina söta vänner o min underbara familj. I fredags så¨var jag och Söta syster och åt lunch på min älsklingsrestaurang Ytterjärna. Kockarna Robert (bild i mitten) och Putte (bild till höger) hade lagat i hop en sagolik lunch precis som alltid. Passerar ni nångång Järna så gör det inte utan att stanna till hos Robert o Putte! Helgen har mest bestått av en massa fikande och lite vindrickande. Jag gjorde dock en dum kombination med kanske lite för mycket vin på fredagkvällen och en tidigt morgon mjölkning på lördag morgon, det var inte helt moget att gå upp när väckarklockan ringde. Men korna var iallafall fantastiska precis som alltid på Hummelmora. I morgon är det skola igen så nu ska jag sova. Tack ni Söta människor som förgyllt min helg! Love you all!


Hjordnära och Ulvhult

I går var vi på två jättefina gårdar. Första besöket var på Ulvhults gård utanför Hjo. 500 mjölkkor plus rekrytering. Ladugården hade varit i drift i snart ett år. Det var fantastiskt att se personalen i ladugården som verkade ha koll på varenda individ. Har aldrig riktigt tyckt om dessa stora "mjölkindustrier" men det är tydligt att är man bara en bra ko-människa så kan man hålla koll oavsett antal. Jag är imponerad! Det var även en fin uppbyggnad av ladugård, stora ytor, bra för djuren och personalen! Jag tog dessvärre inte med mig kameran. När vi var färdiga där så åkte vi till Bengt som driver ladugården och äger Hjordnära mejeri. Vi fick dock inte gå in i mejeriet pga hygien. Men i Bengts ladugård fick vi gå runt på en "catwalk" en brygga som man kunnde gå på några meter ovanför korna så man hade god översikt. Även denna ladugård var jättefin, lite för mycket Delaval för min smak, men han verkade nöjd och korna hade det fint, 150 kor som mjölkades med robot. Bengt verkade också ha full koll på sina djur. Det är så härligt att träffa människor som verkligen brinner för sina kor!!!

Hilton-stallet

I dag har vi varit på Viking genetics på förmiddagen. Där har vi tittat på när de samlade sperma från Sveriges fina elittjurar i Hilton-stallet. Vi fick även lyssna på en föreläsning om man nu med hjälp av ny teknik kan få fram avelsvärden genom blodprov. Så nu kan man ta blodprov på en nyfödd kviga eller tjurkalv så får man svar på vad den har för anlag för att bli en hållbar individ. Väldigt facinerande på något sätt, men jag är samtidigt rädd att detta kommer göra att man får ännu högre inavelsfrekvens, att man bara använder sig av ett så litet antal tjurar. Tänk om man då efter 30 år kommer på att de var ju inte de här avelsvärdena som var viktiga, då kanske man inte har några fräscha kor kvar. Nej, nu ska jag inte va så neggo, de vet säkert vad de håller på med. Sverige har ju kommit väldigt långt fram i aveln på kor och prioriterar avelsvärden på ett klokt och hållbart sätt. Men det är nog viktigt att bredda tjurvalen så inte alla e släkt med alla till slut.
När vi var klara med studiebesöken så fick jag följa med Sötaste Helen, Hanna och Petra för att hälsa på deras kompis som byggt en ny ladugård med mjölkrobot. Jättefin ljus ladugård och trevliga sociala djur, så ska det va!  
I morgon ska jag åka hem till Järna, det ser jag framemot, var länge sen jag var hemma nu! Men innan jag åker hem så ska  på studiebesök bland annat till Hjordnära mejeri, ett mejeri som startade upp för två veckor sedan med 7 ekologiska gårdar som producerar mjölken. Det ska bli jättespännande!!Kor och julklappar

I dag har jag varit i skolan hela dagen. På förmiddagen så hade vi information om olika nyheter i ko-kontrollen. För dig som inte vet så är ko-kontrollen en viktig del av uppföljningen i svensk mjölkproduktion. Varje månad så provmjölkar man sina kor för att ta reda på hur mycket varje ko producerar och vilken mjölkkvalite kons mjölk har. Detta rapporteras till ko-kontrollen som för statistik över besättningarna i Sverige (90% som är med i ko-kontrollen) även saker som när kon kalvat, om den varit sjuk, vilken stamtavla hon har och många andra uppgifter finns i systemet. Med hjälp av detta så kan man följa upp sin besättning och se vad som är bra och mindre bra. Dette ligger också till grund för Sveriges framfart inom ko-aveln. Hoppas ni förstår någonting. På eftermiddagen så har jag jobbat med min grupp som jag ska göra ett fall med. Vi fokuserade på en fråga i dag; Vad är ett mervärde för konumenten och hur markandsför man det. Vi har satt ihop en enkät med olika frågor, hoppas på mycket gensvar. På bilden är mina underbara grannar här i Skara, supersöta köttraskvigor :). I går var jag o köpte de första julklapparna, har nog aldrig vart ute i så god tid, men jag var bara tvungen, hittade helt perfekta klappar till Syster och Svåger och Pappa. Hoppas de blir bra. I morgon blir en spännande dag med studiebesök hos Elit-tjurarna på Viking genetics och hos Sveriges toppkor på Viken. Skriver om det i morgon. Hoppas eran dag varit underbar!


Vill ha en bil som bara fungerar!

Jag o Maya började dagen med en riktigt lång härlig promenad i skogen. Vilket underbart höst väder det var på förmiddagen! Lagom varmt, otroligt frisk luft och solen som gärna ville  titta, fram men orkade inte riktigt. I skogen mötte vi ett par och deras 3 små pojkar, de verkade vara i prataprataprataprata-åldern, helt underbara, jag vet nu att den ena önskar sig en skateboard, en snowboard och en vindsurfingbräda -Åh vet du va min kompis Olle har,han har en motorcross o de, de önskar jag mig också. Vissa dagar blir man mer sugen på att ha egna barn än andra, de e ju så underbara de små liven... Ett problem dock, måste ju hitta en man först. Synd att trevliga, normala män inte växer på träd, de är antingen upptagna eller fulla med skit som offentliga toaletter. När vi sen ätit frukost och jag skulle åka till Skövde så startade inte min kära bil (den var inte så kär just då). Fick hjälp av min fantastiskt snälla hyresvärd. Det hände för två veckor sen oxå, så himla svårt o veta vad det är som drar ur batteriet. Måste nog le väldigt vänligt åt bilens offeciella ägare så blir den nog bra igen. Nu ska jag studera.

Underbar uppsats om Nyttan med kon:

Faktauppsats om en ko, skrivet av en mellanstadieelev.

Nyttan med kon.

Kon är ett husdjur. Men den finns också utanför huset. Och den lever ofta på landet, men den kommer också in till staden, men bara när den skall dö. Men det bestämmer den inte själv.

Kon har sju sidor. Den översta sidan - Den nedersta sidan - Den främre sidan - Den bakre sidan - Den ena sidan - Den andra sidan - Och den invändiga sidan.

På den främsta sidan sitter huvudet. Och det är för att hornen skall ha något att sitta fast på. Hornen är av horn och dom är bara till prydnad. Dom kan inte röra på sig, men det kan öronen. Dom sitter på sidan av hornen. Kon har två hål framme i huvudet. Dom kallas ko-ögon. Kons mun kallas mule. Det är nog för att den säger mu.

På den bakersta sidan sitter svansen. Den använder den för att jaga bort flugor med, så att dom inte ramlar ned i mjölken och drunknar.

På den översta sidan - Och den ena sidan - Och den andra sidan är det bara hår. Det heter ko-hår och har alltid samma färg som kon. Färgen på kon heter kulör.

Den nedersta sidan är den viktigaste för där hänger mjölken. Och när mjölkerskan öppnar kranarna så rinner mjölken ut. När det åskar så blir mjölken sur, men hur den blir det har jag inte lärt mig ännu. Kon har fyra ben. Dom heter ko-ben. Dom kan också användas till att dra ur spikar med.

Kon äter inte så mycket, men när den gör det äter den alltid två gånger. Dom feta korna ger helmjölk. När kon är dålig i magen ger den ost. I osten är det hål. Men hur den gör hålen har jag inte heller lärt mig ännu.

Kon har gott luktsinne. Vi kan känna lukten av den på långt håll. Kons valpar heter kalvar. Kalvens pappa heter tjur, och det gör kons man också.

Tjuren ger inte mjölk och är därför inte ett däggdjur.

Den som kommer och hämtar kon när den blir gammal heter kofångare. Den sitter ofta framme på bilar. Så blir kon slaktad, man häller mjölken i tetror som man kan köpa i affären. Kons fyra ben skickas till snickaren. Det kallas återanvändning.

Som man kan se är kon ett nyttigt djur. Och därför gillar jag kon väldigt mycket.

Lärarens kommentar: "Jag har aldrig läst något liknande."

Designa bloggen


Satt i går kväll o rev mig i håret, det här med att designa sin blogg var svårare än jag någonsin kunnat drömma om. Men jag tror det börjar släppa lite nu, börjar förstå upplägget i denna djungel. Inte färdig på långa vägar, men bloggen är i allafall lite mer personlig nu. När jag inte rev mig i håret i går så kollade jag på Idol,har för första året någonsin lyckats att följa Idol. Blev dock besviken att en sådann talang redan fick lämna programmet. Kanske inte det bästa framträdandet i går men hon har nog störst kapacitet utav dem alla. Trodde att det var Carolina och Erik som skulle stå kvar till slut. Jag kan inte riktigt hjälpa det, men jag har fastnat för Camilla också, otroligt glad, charmig och kompetent, men hon är kanske mer en "slagerbrud" vad vet jag?                                                                                                
I dag har jag o Maya varit ut i skogen, var så härligt, vi ville inte gå in, men läxorna kallar. Ska försöka skriva min del i ett grupparbete om den globala mjölkindustrin. Tungt ämne,  men otroligt intressant! Återkommer om det när jag blivit klokare. 


                                                                                                                                          


Maya, min luft och min själ i ett hårigt, kärleksfullt paket!


Kokontrollen och skogspromenad

Idag har det vart en seg dag i skolan, gick igenom alla siffror i kokontrollens redovisningar, var ingenting nytt. Men det är ju alltid bra med repetition. Jag gick hem vid lunch för att Maya skulle slippa vara hemma själv så länge, hade ingen hundvakt i dag. När jag o Maya gick ut på promenad så mötte vi en man i skogen, han var ute o letade efter olika kontroll-siffror. Han var med i ett lotteri som gick ut på att man skulle hitta kontrollsiffror i skogen som fanns utmärkta på en karta man kunnde köpa, så om man hittar alla kontroller kan  man vinna ett julbord. Jaja, ganska ointressant kanske, men vi började o prata om vad han gjorde i skogen o sen började vi prata om att jag kommer från Järna. Då lyste det upp i ögonen på Morgan, för till Järna dit brukade han fara o köpa det godaste brödet han visste. Saltås Barsjabrödet! Den var så underbart att träffa någon 30 mil hemifrån, mitt ute i skogen som bara avgudar Barsjabrödet och som bara lyser upp av bara tanken på Saltås kardemummabullar. Är inte världen bra liten, eller är det Saltå kvarn som börjar bli stort?


Jag o Sofie äter lunch på Saltå i sommras... Lite smygreklam för Saltås goda tropiska juice...

En brun liten ko

 

Första gången jag skriver i min nya blogg! Jag skulle vilja dela med mig en fin text om en Brun liten ko:

En brun liten ko

Det var sol, det var sommar och varmt må ni tro
På en äng som var grön stog en brun liten ko,
hon åt av sitt gräs och hon tänkte som så:
Det är inte så tokigt med sommaren ändå.
Hon åt av sitt gräs och det smakade gott
och hon slog med sin svans efter flugor och knott.
Ja hon stog där på ängen och hade det skönt
och det gräset hon åte, det var saftigt och grönt.
För var liten bit hon bet av och åt opp
blev det alltmera mjölk inuti hennes kropp.
Men själv så förstog hon sig alls inte på`t
att det blev fullt med mjölk utav gräset hon åt.

Det blev kväll, det blev kyligt, hon hämtades in
och hon mjölkades snart med en mjölkmaskin.
En maskin som med pumpande och sugande kraft
ganska snart sugit ur henne mjölken hon haft.
Sen kom en mjölkbil och hämtade den
så den mjölken såg hon aldrig igen.
Hennes mjölk kördes bort till ett stort mejeri,
ja det kan man säga, en mjölkindustri.
En fabrik där dem av vanlig mjölk faktiskt gör
både grädde, lättmjölk, filmjölk och smör
och yougurt och massor av ost må ni tro
ja man får ganska mycket av en enda ko.
Där i ladugårn stog kon lite slö, lite slapp
hennes mjölk hälldes upp i kartonger av papp
och den kördes iväg till affärerna sen
medans kon stog och åt utav gräset igen.
Och bort till affären promenerade jag
och köpte den mjölken och drack den i dag.
Ja jag köpte den mjölken och tänkte som så
Det är inte så tokigt med kossor ändå.
Vi kan göra så mycket vi människor, men
göra mjölk har vi ej lyckats lära oss än.
För mjölk måste göras av sol må ni tro
och en äng som är grön och en brun liten ko.Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0