Rött eller blått?

I lördags så åkte jag och Emil till ekologiska lantbrukarnas seminarium om den goda maten där träffade vi Syster och Johan. Här kommer lite om vad som sades, i morgon kommer mer:

Jordbruksminister Eskil Erlandsson
Har visionen att Sverige ska bli Europas nya matland. Sveriges lantbrukare har bra klimat förutsättningar för att producera mat som växer långsamt och därför smakar mer. I Sverige finns ett starkt djurskydd och ett brett miljötänk.

Det nya matlandet grundar sig i 5 grundvisioner:
Primärproducenter; utan bönderna så blir inte visionen möjlig.

Offentliga kök; 3 miljoner mat produceras varje dag i de svenska offentliga köken. (hörde i dag att 20% av de portionerna innehåller svenskt kött! )

Förädling; Vill eftersträva fler små och medelstora förädlingsföretag med fokus på regional mat.

Turism; Satsa på den svenska landsbygden.

Restaurangbranchen; Många äter varje dag någon typ av restaurangmat, de som inte äter mat lagad i offentliga kök.

För att lyckats med visionerna så är man medveten om att alla är beronde av varann och att primärprroducenten är grundstolpen.

Man har ett mål att öka den svenska primärproduktionen och därmed självförsörjningsgraden i landet. Svenska konsumenter börjar eftersträva kvalité framför kvantitet och lågpris.

"- Jag blir så förbannad uppriktigt sagt när priserna ökar några ören för bonden och samtidigt höjs priserna på produkterna i affären. Men när priserna kort därefter halveras för bonden så kostar det fortfarande lika mycket i affären, jag vill veta vart pengarna tar vägen, jag vill att de hamnar även i bondens plånbok."
Eskil Erlandsson



Karina Olsson
Sitter i miljö, jordbruksutskottet för Socialdemokraterna

Pratar om att de borde ha ställt högre krav på att jordbruket ska producera sitt eget drivmedel och använda något annat i stället för fossilt bränsle. Borde ha varit tuffare mot bönderna!

Hon tycker att vi borde ha en ofrivillig klimat och ursprungsmärkning av livsmedel.

Att vi ska äta olika beroende på årstiden och vad naturen ger för stunden.

Även det lokala, närproducerade behöver inte säkert vara bäst för klimatet. Ekologiska produkter är inte alltid närmast.

Barnfamiljsfattigdomen ökar och många är arbetslösa, dessa borde också ha möjlighet att välja bra mat, därför vill Karina sänka priserna på ekolgiska livsmedel.

Man borde satsa mer på tillsyn av livsmedelsproducerande djur.

Hon vill inte att hennes barnbarn ska få i sig den kemikaliecoctail ur de livsmedel som den konventionella lantbrukaren producerar.




Vem röstar ni på?

Kommentarer
Postat av: Viikiiee

Följ mig via Bloglovin' så följer jag dig! :D



Btw: Du har en så underbar header!!!!! :D :D :D

2010-03-15 @ 19:42:51
URL: http://viikiiee.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0